Антон Кутев

Според говорителя на служебното правителство Антон Кутев, който тази сутрин даде интервю пред бТВ е изпратено е искане за удължаване на срока по офертата за американските танкери.

„В най-кратък срок ще изчислим точните количества газ, които трябват на България до края на зимата“, посочи той.

По думите му решението ще бъде взето не само от правителството.

„Искаме да въвлечем в това решение и работодателите, и синдикатите, и браншовите организации. При отсъствие на Народно събрание ние ще използваме всички организации, които са легитимни да представляват гражданския вот, за да обсъдим възможните варианти“, каза Антон Кутев.

При определението на президента за „хаос и разруха“ в енергетиката, не е ясно защо вместо да се задейства за тези два месеца, в които е на власт и да свърши нещо смислено, служебното правителство тепърва ще прави изчисления и консултации. Много по-логично е да се приемат уговорените вече американски танкери с втечнен газ, които пристигат на ниска цена. В ущърб на народа е да се пренебрегне получена оферта, за която много други страни се борят, и за количество което ни е крайно необходимо.

Преди няколко дни бившият премиер Кирил Петков заяви, че има опасност да изпуснем американските танкери, и че отсрочката за подписване на договора, поискана от служебното правителство представлява огромен риск.

В крайна сметка, ако подобно нещо се случи, най-големият печеливш ще бъдат лобиращите за „Газпром“ прокремълски настроени политици и експерти. Не трябва да забравяме, че това е същата компания, която спря доставките на газ първо на България от цяла Европа, и която ясно доказа, че не обича да спазва сключени дългосрочни договори. А Русия не само ни обяви за неприятелска държава, а и няма никакво намерение да „продължат доставките на газ за една активно „недружелюбна“, т.е. враждебна държава“, както написа в Туитър Алексей Пушков от горната камара на руския парламент, член на партията на Путин „Единна Русия“.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук