природен газ

Преди да започне отоплителният сезон, правителството на Германия се опитва да напълни резервоарите за съхранение на газ. Първата цел от 75 процента вече е постигната. Германия се готви за евентуален провал на руските газови доставки.

Въпреки обемите на доставките от Русия, които са значително намалени от седмици, германските газови хранилища отново са пълни над 75 процента. Според последните предварителни данни от европейските оператори на газови хранилища нивото в петък сутринта е било 75,43 процента. По този начин първата цел за съхранение на нов регламент беше постигната повече от две седмици по-рано от изискваното. Припомняме, че нивото на запълване винаги се отчита със закъснение.

Наредбата предвижда до 1 септември германските хранилища да бъдат запълнени поне на 75 процента. На 1 октомври трябва да е поне 85 процента, а на 1 ноември поне 95 процента. Хранилищата компенсират колебанията в потреблението на газ и по този начин формират своеобразна буферна система за газовия пазар. Ако данните продължат да се записват със същото темпо като последния път, границата от 85 процента трябва да бъде достигната преди 1 октомври.

Федералното правителство иска да използва различни мерки, за да гарантира, че газовите хранилища в Германия са почти пълни в началото на отоплителния период. Следователно Германия трябва да бъде по-добре подготвена срещу евентуален провал на руските доставки през зимата. Съхраненото количество газ на ниво 95 процента съответства приблизително на потреблението за страната през януари и февруари 2022 г.

Още международни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук