Мария Захарова
На снимката: Мария Захарова

В петък Черна гора обяви за персона нон грата посланика на Руската федерация в Черна гора Владислав Маслеников. Връчена му е нота, определяща седемдневен срок, в който дипломатът трябва да напусне територията на страната.

Посланик Владислав Масленников коментира действията на Черна гора в ефира на телевизионния канал „Русия-24“ и отбеляза, че черногорските власти не са обяснили причините за решението си. Той заяви, че експулсирането ще се отрази негативно на развитието на отношенията между двете държави и обеща ответни мерки от страна на Русия. Според него народът на Черна гора принципно подкрепя позицията на Руската федерация и не проявява русофобия, за разлика от правителството.

„Русия си запазва правото да реагира на обявяването за персона нон грата на неин дипломат в Черна гора в съответствие с общоприетата практика“, заяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова

Русия смята експулсирането на свой дипломат от Черна гора „за пореден епизод от хибридната кампания на Запада“, посочи още тя.

Виждаме в това „нежелание и неспособност на Подгорица да се отклони от политиката на машинално следване на такава деструктивна линия в ущърб на международната сигурност и сътрудничество, както и на собствените си национални интереси“, отбеляза дипломатът.

И думите на Масленников, и тези на Захарова звучат изключително познато. Те са почти същите, с които Русия реагира на ситуацията с изгонването на 70 служители на руското посолство у нас, заради съмнения, че са работели директно за чужди служби и дипломатическата им роля е била под прикритие. От устата на нашата руска посланичка Митрофанова се чуваха същите ултиматуми и заплахи. Тогава Москва заяви, че изгонването от България на руски дипломати „нанася съществена вреда на традиционните връзки“ между двете страни, и, разбира се, обвини Запада за решението на България, точно както прави и сега със ситуацията в Черна гора.

Руската федерация има няколко проблема, в които се корени дълбоката неадекватност на международната ѝ политика. Първият е империалистичното мислене и отказът да живее в модерните времена, в които една държава не може да се меси в политиката на друга. А ако все пак го прави, то предстои оправдана реакция, дори да става дума за изгонване на дипломат. Всяка държава има право да пази своя суверенитет и сигурност и да реагира, когато е счела, че има заплаха за тях.

Вторият, е сляпата убеденост, че всички хора, във всички държави умират от любов към Русия, но правителствата им се опитват да пречат на тази любов. Оказва се, че това далеч не е вярно, особено след руската инвазия в Украйна, която голяма част от европейците остро осъждат, и която събуди негативни емоции срещу Русия на Владимир Путин.

Още международни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук