F-16

Компанията, произвеждаща самолетите F-16 – „Локхийд Мартин” – разсея съмненията относно това къде ще се произведат машините за Българската армия – това ще стане в новия завод в Южна Каролина, като България чака „на опашка“ от няколко държави, които ще получат същия изтребител.

„Изтребителите F-16 Блок 70 за България, които са най-новата версия на знаменития еднодвигателен боен самолет на НАТО, ще бъдат произведени в завода за F-16 на „Локхийд Мартин” в Грийнвил, Южна Каролина, където ще бъдат построени и самолетите за Бахрейн и Словакия“ – гласи изявление на компанията.

Притесненията сред българското общество възникнаха след информацията, че заводът още не е започнал работа.

„Не сме планирали, нито пък сме предлагали F-16 за България да се произвеждат в която и да е друга страна, включително Индия“, каза Джeймс Робинсън, директор на отдел „Международно бизнес развитие на F-16“ в „Локхийд Мартин”.

Компанията, базирана в Бетесда, щат Мериленд, САЩ, е глобална отбранителна и космическа компания с близо 100 000 служители в цял свят и работи основно в областта на проучването, проектирането, разработването, производството, интегрирането и поддръжката на високотехнологични системи, продукти и услуги. Един от най-нашумелите й през последното десетилетие продукти е новият самолет F-35 за цялостно превъоръжаване на ВВС на САЩ. Той се продава и на някои от съюзниците на Вашингтон.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!