Правителството на Великобритания не иска да въвежда отново проверките по границата между Северна Ирландия и Република Ирландия, след като напусне ЕС през март 2019 г.

Избягването на всякакъв вид физическа инфраструктура на границата ще бъде приоритет номер едно за Лондон, когато води преговори относно единствената си сухопътна граница с ЕС, посочи британското министерство за Брекзит.

Освен това, Лондон иска да запази свободата на движение с Ирландия, която датира отпреди членството в ЕС.

Не е ясно каква ще бъде политиката на Великобритания по отношение на влизането на хора от други националности през границата с Ирландия.

Въпросът за границата е източник за безпокойство за Дъблин, който се страхува от икономически загуби и потенциален блокаж на мирния процес в Северна Ирландия.

Изявленията на Лондон за границата с Ирландия са направени ден след като Великобритания обяви позицията си за дългосрочните митнически споразумения с ЕС.

Лондон иска да напусне европейския митнически съюз, което ще му позволи да договаря свои собствени търговски сделки с други страни. Сега това е прерогатив на Брюксел и Лондон не може сам да сключи никакво търговско споразумение, докато не напусне ЕС.

Вчера Лондон предложи временен митнически съюз с ЕС след Брекзит, докато договаря свои собствени търговски сделки.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!