Британският орган за надзор в областта на радиоразпръскване (Ofcom) разглежда оплаквания за нарушения на принципите на безпристрастност и истинност не само от страна на RT, за което се изписа много в британската преса, но и от страна на още две руски телевизии – РЕН ТВ и „НТВ Мир“.

Тази информация беше потвърдена по време на изслушване в парламента от шефката на Ofcom Шарън Уайт. Тя не уточни в какво точно се изразяват претенциите на Лондон към споменатите руски телеканали. Но е известно, че през май в Ofcom беше подадена жалба от литовската държавна комисия по телевизия и радио. Литовците обвиниха руските канали в невярно и едностранно отразяване на събитията в литва по време на Втората световна войн. Литва подаде жалбата в лондон, защото тези канали – версиите на РЕН ТВ и НТВ за задгранични предавания – са регистрирани именно във Великобритания и благодарение на британския си лиценз излъчват своите програми и в други страни от ЕС.

Срещу телевизия RT, която излъчва само за чужбина, Ofcom вече разследва десетки случаи на предполагаемо пристрастно и неправилно отразяване на различни теми: въоръжения конфликт в източна Украйна, ситуацията в Сирия, отравянето на Скрипал и т.н.

Какво наказание заплашва телевизионните канали и дали въобще ще бъдат наказани е невъзможно да се каже до приключване разследването от страна на Ofcom.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук