Русия, Индия и Иран ще обсъдят през ноември пускането в експлоатация на международен транспортен коридор „Север-Юг“, съобщи иранската телевизия Press TV.

В информацията се отбелязва, че дължината на проекта е 7200 км. В този проект ще се обърне внимание както на железопътния, така и на водния транспорт. Стоките ще пристигат от Индия в иранския град Бандар Абас на крайбрежието на Персийския залив, а оттам – на крайбрежието на Каспийско море, откъдето по море ще стигат до Астрахан, а след това по железопътно трасе – до Европа.

Коридорът ще бъде по-евтина и къса алтернатива на Суецкия канал: времето и стойността на превозването на товари се намалява с 30-40%. Например ако се сравнява със Суецкия канал, то товарът от Мумбай до Москва по коридора „Север-Юг“ ще пристигнат 20 дена по-бързо. Освен това се планира годишно по новия транспортен коридор да минават 20-30 млн. тона товари.

По-рано министърът на търговията на Индия Суреш Прабху заяви, че активното използване на коридора трябва да започне възможно най-бързо. Пробните доставки по нови път вече се проведоха през 2014 г.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук