Министър-председателят Борис Джонсън ще представи днес условията на Обединеното кралство за преговори за бъдещите отношения с Европейския съюз, съобщи Ройтерс.
Той ще отхвърли търговско споразумение, което би наложило на страната му да продължи да спазва правилата на ЕС, става ясно от предварително разпространена извадка от речта му.

„Няма нужда от споразумение за свободна търговия, което включва приемане на правилата на ЕС за конкурентоспособност, субсидии, социална защита, околна среда, както и ЕС не бива да бъде задължаван да спазва правилата на Обединеното кралство“, ще каже Джонсън пред хора от бизнеса, мозъчни тръстове и посланици.

Обединеното кралство може да започне преговори със страни по света за нови правила при закупуването и продажба на стоки и услуги. Поддръжниците на Брекзит твърдят, че свободната търговия ще засили икономиката на Обединеното кралство.

Приемането на търговско споразумение между Великобритания и ЕС е основен приоритет, така че няма да са необходими допълнителни такси за стоки и други търговски бариери, когато преходът приключи. Ако обаче бъдат договорени търговски сделки, те няма да могат да стартират, преди приключването на преходния период не приключи.

Точно в 1 часа след полунощ българско време, на 1 февруари, Великобритания сложи край на близо 50-годишно членство в Европейския съюз.

Преговорите за Брекзит се проточиха няколко години и имаше моменти, в които отделянето изглеждаше почти неосъществимо, както и други, в които изглеждаше, че ще стане хаотично.

В крайна сметка чрез изборите на 12 декември миналата година британците, изморени от неизвестността, подкрепиха по-бързия вариант за решение на ситуацията.

След оттеглянето на Обединеното кралство от ЕС на 31 януари 2020 г., Европейският парламент ще има 705 места, в сравнение с предишните 751 (максималният позволен брой в договорите на ЕС), съобщават от ЕП.

От общо 73 места на Обединеното кралство, 27 са преразпределени на други държави членки, като останалите 46 ще бъдат запазени в резерв за възможни бъдещи разширявания на ЕС.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!