На снимката: председателят на ВКС Лозан Панов

Председателят на ВКС Лозан Панов поиска законодателни промени, чрез които да се търси отговорност на главния прокурор.

„Като стане дума за отговорността на главния прокурор, депутатите сякаш се отдръпват от тази тема. Няма значение как ще се казва той, дали ще е Никола Филчев или Сотир Цацаров, няма значение и как ще се казва следващият главен прокурор. Ако тези свръхправомощия в държавата водят до това тя да не е парламентарна република, а прокурорска република, съзнавате, че и аз, а и който и да е друг магистрат, не би бил по-добър при толкова много правомощия, а липса на отговорност за това”, коментира юрист №1.

По думите му, не става ясно как ще се реализира наказателна отговорност на главния прокурор и кой ще го разследва за извършено престъпление.

„Не казвам, че има такова, а говоря принципно”, добави Панов. Според него, случаят с ЦУМ е „синдром”, който ще се повтаря, ако не бъде променен законът.

Пред Нова телевизия, Лозан Панов припомни, че в доклада на европрокурорите има конкретни предложения Националната следствена служба да е независима от главния прокурор и да може да го разследва.

В отговор на въпрос дали мнозинството във ВСС му готви отстраняването, шефът на ВКС обясни, че чул за подобно нещо преди два месеца.

„Без истинска реформа в съдебната система проблемите ще останат и могат да се задълбочат. Аз не съм се родил председател на ВКС, нито искам мандатът ми да бъде увеличаван, така че тази тема за личностно оцеляване звучи крайно непоследователно при условие, че аз самият съм последователен по отношение на исканията си за реформа“, обясни Панов.

Според него отказът на ВСС да започне проверка на ЦУМ-гейт е функция от огромната власт на главния прокурор.

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!