СДС

Националният съвет на СДС се събра, за да коалиционната политика на партията. Очакванията преди срещата бяха, че най-вероятно опозицията на председателя на партията Божидар Лукарски ще се опитат да го свалят от поста. Битката обаче не е толкова за Лукарски, колкото за това дали СДС да се еманципира от ГЕРБ.

Националният съвет е разделен по този въпрос и затова ръководството се опита да изгони противниците на председателя. Това обаче доведе до скандал, а впоследствие и до сбиване между част от делегатите.

Към този момент хората на Лукарски напуснаха заседанието, защото прецениха, че повечето седесари не искат той да бъде председател и чрез неприсъствието си предотвратиха загубата на вътрешните избори.

В началото напрежението се повиши заради извикана охрана, която следеше кой влиза и спираше членовете на партията, които не са си платили членския си внос. Заместник-председателят на СДС Румен Христов също не беше допуснат, предаде репортер на ДЕБАТИ.БГ.

„За първи път виждам такова нещо. И мен не ме допуснаха след 29 години стаж в СДС. Знакова фигура съм, ако може така да се каже. Не е честно. Става дума за спор за допускане на няколко организации, които не са си платили членския внос. Ако смятаме, че един човек, който си е платил членския внос, е по-голям седесар от друг, който не си го е платил… Седесарят не се определя по това дали си платил 12 лева или не. Неприятно, много неприятно”, каза Христов.

СДС

Той добави:

„Има две тенденции. Най-добре е националният съвет да реши по кой път тръгваме, а не да ги правим тези циркове. Разочарован съм.”

Той обясни, че целта на охраната е да не допуска делегати на СДС, които не са си платили членския внос.

„Националният съвет може да вземе решение да допусне тези членове да участват в работата, защото както каза д-р Емил Кабаиванов – висшият орган е Националният съвет и ако той вземе решение да участват, не може никой да ги спре.”

СКАНДАЛ

Малко преди 11:40 ч. заседанието бе прекратено за един час, в което делегатите от струкутри, които според ръководството не са платили членския внос, трябва да напуснат залата. При отварянето на вратите, няколко делегати се сбиха.

Заседанието продължи след почивката без Божидар Лукарски и неговите поддръжници сред които секретарят на СДС Филип Кирев и Янко Станев от Варна.

Председателстващият заседанието Емил Кабаиванов каза, че Кирев си е тръгнал със списъка на делегатите в джоба. За това Кабаиванов започна поименна проверка. От 103 с право на глас, в залата се оказаха 57 и заседанието продължи.

КАКВО СЕ ОЧАКВА?

Националното ръководство на СДС се събира, за да обсъди коалиционната политика на партията. Очаква се обаче напрежението, което тлее в партията през последните месеци, да доведе до дискусията за отстраняване на лидера Божидар Лукарски.

Неофициално източници от местни структури на СДС заявиха, че ще направят опит да предизвикат гласуване за отстраняване на Лукарски от поста му.

За да се случи това обаче са нужни гласовете на 2/3 от членовете на Националния съвет.

Самият Лукарски в последните седмици на няколко пъти коментира, че не е обезпокоен от атаките срещу него.

В дните преди да се събере Националният съвет се видя, че има „тиха война“ на различни фракции в партията.

В петък в писмо до медиите т.нар. „Преговорен екип на СДС“, избран да сондира мненията на структурите за коалиционната политика на сините, обвини Божидар Лукарски и главния секретар на СДС Филип Кирев, че са се опитали да изключат близо една четвърт от областните структури преди заседанието. В екипа са двама от зам.-председателите на партията – Емил Кабаиванов и Румен Христов.

Кръгът около Лукарски отговори, че областните структури не са плащали членски внос и според устава са се самоизключили.

Размяната на удари продължи в понеделник, когато от екипа изпратиха банкови бележки за внасяне на членски внос от структурите в Кърджали, Ямбол, Разград, Хасково и Смолян преди две седмици.

По този начин те няма да могат да бъдат изключени от партията автоматично, заради нарушение на устава, както обясняваха миналата седмица от СДС.

Междувременно по неофициална информация стана ясно, че т.нар. преговорен екип има и фаворит за мястото на Лукарски – кметът на район ″Витоша″ Теодор Петков.

От това дали опозицията ще успее да вземе оставката на лидера на СДС зависи и каква коалиционна политика ще избере партията.

Божидар Лукарски не иска да се присъединява към новото политическо обединение – „Демократична България” („Да, България”, ДСБ и Зелените), а по-скоро гледа към НФСБ.

Курсът на СДС трябва да е към консервативно патриотичната линия, смята той. Противниците му искат съюз с „Демократична България“.

Очаква се разгорещена дискусия и за това с кои формации да има общи действия СДС.

От своя страна Радан Кънев от ДСБ каза, че новото дясно обединение „Демократична България“ е добра основа за нещо много сериозно, „има основание за надежди, затова се включвам активно в този проект”.

Пред БТВ Кънев каза:

„Нищо не става лесно – нито в живота, нито в политиката, и почти нищо не става от първия опит”.

И добави:

„Има много хора в България, които са прозападни, проевропейски, продемократични. Това е здрава основа, но не достатъчна. Ние сме на западния бряг на българската политика. А там нещата са много ясни – там действат ясни правила, принципи, културата на компромиса и взимането на общи решения. Днес СДС има изключително важно решение да взима – в каква посока ще тръгне партията. Вижте, всички сме седесари. През 90-те години искахме прости неща – свобода, законност и демокрация. Днес СДС иска да премине на брега на авторитарното и да направи една трансджендър трансформация – да направи от СДС фашистка партия”.

Вижте интервюто на зам.-председателя на СДС Костадин Марков – ТУК.

А какво каза другия заместник-председател Емил Кабаиванов – ТУК.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!