Костадин Марков е в политиката от 1997г. Тогава е още студент и е неизменна част от протестиращите срещу управлението на Жан Виденов.
Става заместник-председател на Общински съвет на СДС-Бургас през 2003 г. За четири години той е избран за председател на Общинския съвет на СДС-Бургас (2007 г.).
Две години по-късно оглавява сините редици и на областно ниво. През 2009 г. е избран за председател на Областен съвет на СДС в Бургас.
На 21 – вата Национална конференция на СДС през юли 2013г. е избран за заместник -председател на СДС. Народен представител е в 43-то Народно събрание. 
На 13 май 2017г. е преизбран на поста по време на 22 – та Национална конференция на СДС. 

 

 

С какво си обяснявате отсъствието на СДС от политическото говорене в България?

Това е теза, която не е много вярна. По-скоро бих го нарекъл „не взима активно участие”. Но СДС не взима активно участие, не защото няма мнение по определени неща, които се случват в страната, а просто защото, когато сме извън парламента, не сме толкова интересни и не получаваме трибуна в медиите.

Но иначе ще ви дам един пример – на последното проучване председателят на СДС Божидар Лукарски е пети по рейтинг от всички политически лидери. И той е пети, не защото се е убил да изнася политически речи, а само заради бързото становище на СДС за Истанбулската конвенция. Нямам друго обяснение за това, иначе беше далеч надолу.

Така че, СДС има тези, но в момента не сме толкова интересни. Факт е, че ръководството на СДС се занимава с други неща, вместо да прави политика.

Според Вас трябва ли СДС да говори против ГЕРБ, за да има шанс на следващите избори? Смятате ли, че това е правилната посока?

Това е малко наивен въпрос. СДС е в опозиция по дефиниция. В мига, в който не си в парламента и в мига, в който виждаш, че нещата, които бяхме подписали като споразумение Реформаторския блок и ГЕРБ не се случват, тази посока беше прекъсната, е нормално ние да сме опозиция.

От друга страна ние не сме на мнението на колегите от „Да, България”, че навсякъде в страната трябва да бъдем тотална опозиция и всички кметове да ги сложим (вече говоря за местната власт) под един знаменател. Те не са еднакви, те работят по различен начин и имат различни успехи. Но по принцип СДС е опозиция. Въпросът е каква е тази опозиция. Можеш да бъдеш опозиция, която дава решения и да посочваш грешките, но и да предлагаш решения. Можеш да бъдеш и крещяща опозиция, която критикува абсолютно всяко движение на ГЕРБ, било то хубаво или лошо. Може би тук е разликата. Ние сме по-скоро опозиция, която се опитва да се държи малко по-градивно, което дразни някои колеги.

На 21 март във „Фейсбук” сте изразили мнението, че ГЕРБ иска свалянето на Божидар Лукарски от председателския пост на СДС. Има ли ГЕРБ интерес Божидар Лукарски да не е начело на СДС?

Ако цитирате поста ми, става въпрос за софийските среди на ГЕРБ. Аз не мисля, че националното ръководство на ГЕРБ е в течение, но може и да е. Не знам. Само знам, че действията по свалянето на Лукарски са подкрепени от сериозни фактори от софийската структура на ГЕРБ.

Знам, че целта им е да се овладее СДС, за да може при следващия Общински съвет на София, съветниците на СДС (независимо в каква конфигурация ще влезе нашата партия) да гласуват с ГЕРБ.

В името на тази цел се зачерква една цяла партия, която има национална политика. Оказва се натиск върху членове на ръководството и се цели точно това нещо. А дали председателят на ГЕРБ и висшето ръководство на партията са наясно с това, аз не мога да кажа. Възможно да е действие на софийско ниво. Но е възможно и да е цялостен курс. Ще разберем в близките дни.

Сериозни фактори от ГЕРБ-София искат да овладеят СДС

Свързана новина:

СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.бг, Емил Кабаиванов: СДС ще търси ново широко обединение в дясно

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!