Румен Христов е доктор по икономика. Член на СДС от началото на 1990г. Един от основателите на СДС в община „Студентска“. От 2009 г. е заместник – председател на СДС. След спечелване на отворени първични избори срещу представителя на ДСБ, е издигнат за кандидат – президент на автентичната десница през 2011г. Бил е заместник-министър в кабинета на Филип Димитров и два пъти министър на земеделието и храните в кабинета на Ренета Инджова и в правителството на Стефан Софиянски. Бил е съветник на д-р Жельо Желев. От 1997г. до 2002г. е главен секретар на Администрацията на президента Петър Стоянов. Народен представител и Председател на комисията по земеделието и храните в 43 – то Народно събрание. На Националната конференция на СДС на 7 юли 2018 г. той беше избран за председател на партията.


Каква е вашата лична прогноза за изборите на 11 юли? Какво ще се случи?

Първа политическа сила отново ще бъде коалиция ГЕРБ-СДС. Иначе съотношението между останалите формации ще се запази. Според мен, без да съм социолог, т.нар. партии на протеста много трудно ще могат да сформират правителство, защото няма да имат необходимите 121 мандата. С други думи, отиването на тези избори, не променя кой знае колко картината.

Кой знае какви разлики няма в сравнение с предишните избори. Бях учуден от заявката на ИТН, че нямало нищо лошо да се направят трети избори в рамките на тази година е странно. Да правим избори, защото на някой не му харесва резултата, не е много отговорно.

Ще имаме около три месеца служебно правителство, стресиране на администрацията, забавяне на големи проекти, които бяха спрени. Плюс харчене на едни допълнителни средства, объркване на плана за ваксинации. Освен това липсва актуализация на бюджета, а там процедурата е много тежка и много сложна. А доколкото разбирам от изявленията на финансовия министър, има нужда от такава актуализация. И ако сега не бъде направено правителство, не знам това време за какво ще стигне. Миналия път стигна само за актуализацията на изборния кодекс. Изборите са част от демокрацията, но нека не прекаляваме с търпението на българския избирател.

Възможно ли е, с оглед на неясното политическо бъдеще, партиите на статуквото да излъчват правителство?

Аз приемам тези партии като системни, а не партии на статуквото. Всъщност новите партии не са на промяната, а на подмяната, защото искането за смяна на модела не става без промяна на Конституцията. Този модел е заложен в Конституцията, приета с доминацията на БКП/БСП през 90-та година с една единствена цел – да трансформира политическата власт в икономическа. Това беше свършено блестящо. Но да очакваш големи промени при едни и същи правила, при които работиш, няма как да се случи, смята той. От друга страна е много малко вероятно системните партии да сформират правителство дори това да е с цената на неясното им политическо бъдеще. Те са от големи политически семейства и много трудно биха могли да постигнат съгласие, макар, че трябва да с търси такова. Защото избирателят казва – ето така сме ви подредили, намерете начин да сформирате правителство. Не виждам как може да направим правителство с ДПС или БСП. Освен това сме в различни политически семейства. Конкретно СДС е анти БСП още от самото си създаване. Имаме големи различия в много направления.

Възможно ли е така наречените „партии на протеста“ да не успеят да съставят правителство и да останем в състояние на „политическа безтегловност“?

Вероятно няма да имат мнозинство. Това сочат социологическите проучвания. И ще имат нужда от подкрепа на някоя от системните партии. Кой ще даде своята подкрепа, не мога да кажа, но те през цялото време се кълняха, че няма да поискат подкрепа от ГЕРБ, защото са токсични, или от БСП, които са натрупали негативи през годините или пък от ДПС, които били олигархична формация. Политиката е нещо много сложно и никога не казваш никога, защото не се знае какво може да ти се наложи да правиш утре с тези, които уж са ти били основни опоненти. Да се отстрани ГЕРБ от власт не може да бъде основна цел, има по-важни неща – решаване на здравната криза, ускорен икономически растеж в рамките на 6-7 процента.

Какво бихте призовали вашите привърженици преди изборите?

Да подкрепят истинската десница в лицето на най-старата партия член на ЕНП – СДС, и най-голямата партия член на ЕНП – ГЕРБ. Доказали сме какво можем, имаме сериозна експертиза, искаме да продължим да развиваме България.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук