На снимката: Николай Хаджигенов

Николай Хаджигенов е юрист по образование. Работи като адвокат в областта на наказателното право. Има дела Pro bono в областта на пострадалите от полицейско насилие, включително в Европейския съд по правата на човек в Страсбург. Нарича себе си „блогър и адвокат в опозиция“. От лятото стана известен като част от т.нар „Отровно трио“, което се превърна в основно ядро на антиправителствените протести.

 

Каква е вашата лична прогноза за изборите на 11-ти юли? Какво ще се случи? 

Не правя прогнози как ще се развият нещата, не е по моята част. ГЕРБ ще изпадне в колапс, независимо дали ще имат половин процент преди или след „Има такъв народ”. Миналият път спечелиха изборите, но още същия ден обявиха, че са в опозиция. Останалото е конфигурация между трите опозиционни формации – „Има такъв народ”, „Демократична България“ и ние. В мечтите ни това е достатъчно, но в реалния живот не е така. Но това е демокрацията. Ще трябва да го направим без да обещаваме и без да даваме на никой нищо. Просто трябва да получим подкрепа и това е чудесна възможност да проявим умения.

Възможно ли е с оглед на неясното си политическо бъдеще, партиите на статуквото да излъчат правителство?

Партиите на статуквото нямат никакво политическо бъдеще. ГЕРБ са токсични. Никой не иска да се коалира с тях, защото ще се омърси. И БСП и ДПС са много уязвими в момента. ДПС се отказаха от Пеевски във всяко друго качество, освен че остана приятел на Карадайъ, а ако се наложи и това ще се промени. Не искат да се съединяват с ГЕРБ, защото това ще ги ликвидира. Тук залогът е политическото и икономическото им оцеляване.

ГЕРБ, ако имат възможност да съставят правителство, ще опитат, но ситуацията ще е като предния път. Дори да се наложи да нямаме правителство и изпаднем в „политическа безтегловност” това не е страшно и всички, които го налагат като твърдение го правят с пропагандни цели. Този път всички ще положат усилия да има правителство в някакъв вид. Партиите на протеста прескочихме един етап на осъзнаване как трябва да се случат нещата и сега направо ще се въри натам. Има неприятни неща, които трябва да бъдат разбрани и чути. Трябва да се направи усилие за съставяне на кабинет по единствения възможен начин, дори това да не кореспондира с мечтите ни и идеалния сценарий.

Възможно ли е така наречените „партии на протеста“ да не успеят да съставят правителство и да останем в състояние на политическа „безтегловност“?

„Политическа безтегловност” е силно казано. Това са пропагандни стереотипи. Дори да нямаме правителство това няма да означава, че ще спрем да ходим на работа, да плащаме данъци, да спазваме закона. Теоретично такава възможност съществува, но няма никакъв проблем. Но вероятността да съставим правителство е голяма.

Ако не се състави правителство това би било сериозно падение за някои от опозиционните формации, това би означавало падение за някои от опозиционните формации. Този път всички ще положат усилия. Предният път само аз ги положих, колкото и да е нескромно. Предложението ми не беше прието, което не беше неочаквано, но към момента даде резултат.

Растем с малко, но достатъчно. Това, в което се провалих предния път, беше да убедя опозиционните формации , че трябва да го направим заедно в някакъв вид и трябва да има правителство с оперативна подкрепа. Сега забелязвам повлияване. Предполагам този етап го прескочихме, така че ще вървим директно към тази цел.

За жалост „четенето с разбиране” затруднява вече дори опитни политици. Още на площада бях казал, че реалността е това – да се приеме подкрепа от партиите на статуквото, дори на някои да не им харесва – това е реалността. Друг е въпросът, че дори да поискаме подкрепа, е възможно те да не ни я дадат. Но важното е, че следващото Народно събрание трябва да се обедини около няколко приоритета.

Какво бихте призовали в този последен ден вашите привърженици? 

Бих призовал всички опозиционно и демократично настроени хора да излязат да гласуват за своите избраници, а да може да разчупим модела на статуквото, да премахнем статуквото. За първи път в историята ни нашият глас нашит глас има огромно значение.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!