Румен Христов

Новите партии не са на промяната, а на подмяната, защото искането за смяна на модела не става без промяна на Конституцията. Това коментира лидерът на СДС Румен Христов специално за ДЕБАТИ.БГ дни преди вота. 

Този модел е заложен в Конституцията, приета с доминацията на БКП/БСП през 90-та година с една единствена цел – да трансформира политическата власт в икономическа. Това беше свършено блестящо. Но да очакваш големи промени при едни и същи правила, при които работиш, няма как да се случи, смята той.

От друга страна, по думите му, е много малко вероятно системните партии да сформират правителство дори това да е с цената на неясното им политическо бъдеще.

Те са от големи политически семейства и много трудно биха могли да постигнат съгласие, макар, че трябва да с търси такова. защото избирателят казва – ето така сме ви подредили, намерете начин да сформирате правителство. Не виждам как може да направим правителство с ДПС или БСП. Освен това сме в различни политически семейства. Конкретно СДС е анти БСП още от самото си създаване. Имаме големи различия в икономическата си програма, в сравнение с тях, уточни той.

Ще се повтори ли сценарият от предишните избори; има ли опасност да останем в политическа безтегловност; каква цена са готови да платят партиите на статуквото и какви са най-вероятните конфигурации – четете цялото интервю ТУК

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!