Владимир Путин и Александър Лукашенко
на снимката: президентите на Русия и Беларус Владимир Путин и Александър Лукашенко

Руският президент Владимир Путин ще се срещне с беларуския си колега Александър Лукашенко в понеделник, потвърдиха днес официално от Кремъл.

Мястото на „работната визита“ в Русия предстои да бъде потвърдено. За момента не са предвидени изявления на двамата лидери след разговорите, заяви пред журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Това е първото посещение на Лукашенко в Русия от началото на протестите в Беларус.

Освен кризата в страната двамата ще обсъдят и енергийното сътрудничество между двете страни и регионалните конфликти в Европа.

По-рано Лукашенко заяви, че не изключва свикването на предсрочни избори, но е твърде рано да се определи дата. След оспорваните президентски избори през август Лукашенко се сблъска с най-големите протести за 26-годишното си управление. Безпрецедентни демонстрации избухнаха, след като Лукашенко заяви, че е победил опозиционния лидер Светлана Тихановская и е спечелил 80 процента от гласовете на изборите на 9 август.

Опозицията призова Лукашенко да признае поражението и да се оттегли, за да могат да се проведат нови избори в съответствие с международните правила. Службите му за сигурност отвърнаха с вълна от арести и насилие срещу протестиращите и кампания за сплашване на лидерите на опозицията.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!