Владимир Путин и Александър Лукашенко
на снимката: президентите на Русия и Беларус Владимир Путин и Александър Лукашенко

Русия ще предостави на Беларус държавен кредит от 1,5 млрд. долара, заяви руският президент Владимир Путин в по време на срещата с беларуския президент Александър Лукашенко.

„Договорихме се, че Русия ще предостави на Беларус държавен заем в размер на 1,5 милиарда долара в този труден момент и ще го изпълним. Сега, доколкото знаем, нашите финансови министри работят по това на професионално ниво“, каза той.

Разследващият комитет на Беларус предупреди срещу създаването на „отряди“ за противодействие на силите за сигурност, за което призовават някои „Телграм“ канали на привърженици на опозицията. Следственият комитет също така отбеляза, че Наказателният кодекс предвижда наказание до 15 години затвор за организиране и участие в масови безредици.

„В интернет се появи информация за създаването на доброволни отряди, чиито членове са призовани да се противопоставят на представители на властите и по различни, включително насилствени начини, да се намесват в законната им дейност“, се казва в изявление, публикувано на уебсайта на комитета.

Президентските избори в Беларус се проведоха на 9 август. Според ЦИК настоящият държавен глава Александър Лукашенко е спечелил с 80,10% от гласовете. Второ място с 10,12% зае Светлана Тихановска, която не призна резултатите от изборите. Скоро тя замина за съседна Литва, където е в момента. Веднага след обобщаването на резултатите от гласуването в градовете на Беларус започнаха масови протести, които в първите дни доведоха до сблъсъци със служителите на реда. Опозиционният координационен съвет, създаден в републиката, призова за продължаване на протестите. Властите обявиха необходимостта от спиране на незаконните действия.

Президентът на Беларус Александър Лукашенко благодари на руския лидер Владимир Путин за подкрепата му след изборите в републиката. Той обеща на Путин по време на разговорите да го информира подробно за неделните протести в Минск.

Руският президент предложи на своя беларуски колега да предприемат действия за възстановяване на търговията, която е намаляла поради пандемията.

На среща на държавните глави в Сочи Путин отбеляза, че световната търговия намалява поради разпространението на коронавируса.

„Но в това отношение считам, че трябва да положим допълнителни усилия, не само за възстановяване на предишното предкризисно ниво на търговско-икономически отношения, но и за създаване на предпоставки за движение напред“, каза руският лидер.

Последните събития показаха, че Беларус „трябва да остане по-близо до по-големия си брат и да си сътрудничат по всички въпроси“, каза президентът на Беларус Александър Лукашенко. Според него събитията в Беларус са много сериозен урок, който и Москва, и Минск са научили.

Лукашенко отбеляза, че Русия и Беларус трябва да планират съвместни военни учения за години напред.

Руският президент добави, че Русия и Беларус ще продължат сътрудничеството в сферата на отбраната „и то в доста чувствителни области“. Владимир Путин смята, че самите граждани на Беларус, без външен натиск, трябва да решат ситуацията, възникнала в тяхната страна. Той заяви също, че счита предложението на Лукашенко за изменение на конституцията на Беларус за логично, навременно и целесъобразно.

Според Путин Русия се придържа към всички споразумения с Беларус, включително във формата на Съюзната държава и ОДКС.

Двамата държавни глави потвърдиха също, че Беларус ще бъде първата страна, която ще получи руската ваксина срещу коронавируса.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук