Лукашенко, Путин, Беларус
На снимката: президентът на Беларус Александър Лукашенко

Президентът на Беларус Александър Лукашенко призова в понеделник, 24 август, да спре работата на предприятията, чиито колективи стачкуват.

“Помолих губернатора, председателите на изпълнителните комитети: ако някой не иска да работи, не го насилвайте, не бива. Ние така или иначе няма да ги насилваме и убеждаваме. Страната ще преживее и това. Но ако предприятието не работи, от понеделник катинар на врата, спираме, хората ще се осъзнаят, ще разберем по-късно кого да поканим в това предприятие “, каза президентът на митинг в Гродно.

Освен това Лукашенко отбеляза, че частните компании подтикват служителите в държавните предприятия да стачкуват. Според него те искат да спечелят пазара по този начин.

Той допълни, че координаторите на безредиците в страната са разположени в чужбина, участниците в безредиците получават финансова помощ оттам.

“Подбудителите не са жители на Гродно, не са белоруси. Те седят там – близо до Варшава, близо до Вилнюс. И виждате къде бягат тези търсещи алтернатива хора,тях никой не ги е изгонил от Беларус”, каза Лукашенко.

Той отбеляза, че властите на страната са принудени да държат войници по улиците на градовете, за да гарантират реда, вместо да защитават границите на страната.

Александър Лукашенко заяви, че няма да позволи “пълзящото унищожаване на руския език” в Беларус.

“Предлагат ни пълзящо унищожаване на руския език. Казват, ще преминем на беларуски след седмица. Защо? Нека хората говорят езика, който искат. Винаги е било така”, подчерта Лукашенко.

Засягайки езиковия въпрос, държавният глава отбеляза, че хората в района на Гродно говорят беларуски, руски, полски, литовски и украински.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук