САЩ са заложили в бюджета си санкции срещу "Турски поток".

Темите за „Лукойл“ и „Турски поток“ отново влязоха в политическия дневен ред.

ГЕРБ-СДС и ДПС заявиха, че ще се съгласят да има комисия за газопровода, но държат тази комисия да се занимае и с „Лукойл“. От изявления на Бойко Борисов и Делян Пеевски не стана ясно какво точно трябва да се разглежда по темата за рафинерията.

Ще подкрепим комисията за „Турски поток“, включваме и „Лукойл“, каза пред журналисти в парламента съпредседателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски.

„Имам уверението от вчера, от Кирил Петков, че те ще подкрепят и за „Лукойл“. Ще бъде една комисия за разследване. Нека да видим, всичко да се разследва, всичко да стане ясно. Ние дължим на хората истината по всеки един проект – от кой е спечелено, от кой е загубено и къде са отишли парите на хората“, каза още Пеевски.

Миналата седмица от „Продължаваме промяната – Демократична България“ обявиха, че са внесли в деловодството на парламента проект на решение за създаване на Временна комисия за установяване на факти и обстоятелства относно изчезналия

стратегически документ „Пътна карта за реализация на проекта за разширение на газопреносната система на Република България“, както и всички факти и

обстоятелства относно реализацията на проекта „Турски поток“ на територията на Република България.

Готовност за комисия изрази и Борисов.

Готови сме още днес да гласуваме решение за спиране на „Балкански поток“, каза лидерът на ГЕРБ пред журналисти.

„Тръбата е 100 % българска, изцяло на територията на България, акциите са 100 % на българите. Към днешна дата има 1 млрд. и 309 млн. лева чиста печалба. Няма такъв бизнес, такова държавно предприятие, нещо, направено в България, което да носи такъв огромен принос в пари на българите. Ако колегите искат и считат, че в него има нещо лошо и трябва да предадем интересите на България в полза на Гърция, още днес може да внесат решение да спрем „Балкански поток“, каза още Борисов.

Той отиде и по-далеч – като предложи дори да се „спрат крановете“.

„След като това се случи, ние можем днес да спрем „Балкански поток“. Крановете са на територията на България. Или, ако искат – защото това сме го обсъждали с колегите – защо не го пуснат на приватизация. Да видят какви пари ще вземат за него. Готови сме веднага и на двете решения, ГЕРБ ще ги подкрепи. Затова предлагам или да го спрем, или да го продадем“, допълни лидерът на ГЕРБ.

Решението е 100 % на българския народ, каза Борисов. Той добави, че в Сърбия 51 % от тръбите от потока са на „Газпром“. И припомни, че за компресорите са дадени 350 милиона лева и това, по думите му, са най-добрите в света реверсивни компресори. Борисов каза още, че до края на годината се очаква да стане факт и вертикалната връзка от Гърция през България и Румъния за Украйна, по която ще могат да се доставят по 10-15 млн. кубични метра към Украйна.

Към днешна дата твърдя, че от Солун през Петрич влизат между 8 и 10 милиона куб. метра руски газ в България. Колкото и да не им се иска на колегите, само руска молекула има в нашите тръби, за съжаление, добави Бойко Борисов.

Затова предложихме на колегите към точката за „Балкански поток“, защото това е газовият хъб „Балкан“, признат Европейската комисия, да прибавим и „Лукойл“. Да могат българите да видят, че от едното милиарди печелят, а от другото – милиарди са изтекли към Швейцария, добави Бойко Борисов.

Той припомни, че с гласовете на ГЕРБ и ПП-ДБ и по предложение на Асен Василев е бил предложен и приет текст в Закона за контрол на прилагане на ограничителните мерки с оглед дейността на Русия да се наложи такса от 20 лева за пренос на руски природен газ и така да бъде „наказана Австрия“. Тогава никой не каза една дума, каза Борисов.

От „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) ще подкрепят създаване на отделна комисия за „Лукойл“, но според тях не трябва да се смесва с темата за „Турски поток“.

Темата коментираха пред журналисти в парламента съпредседателят на парламентарната група на ПП-ДБ Кирил Петков и депутат Венко Сабрутев.

„Ние ще подкрепим създаване на отделна комисия за „Лукойл“, но тези две теми не трябва да се смесват, за да не допускаме смиване на която и да е от двете теми. Ако г-н Борисов наистина не го е страх, нека да подкрепи създаването на комисия за „Турски поток“, отделна комисия, и председател от парламентарната група на ПП-ДБ, като ние пък ще подкрепим комисия за „Лукойл“ и съответно председател от тяхната парламентарна група“, заяви Сабрутев.

Кирил Петков предложи първата комисия да бъде оглавена от депутат от коалицията ПП-ДБ, а втората – от такъв от ГЕРБ.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук