Начало България Луковмарш и антифашистко шествие в София

Луковмарш и антифашистко шествие в София

Без нацисти по улиците ни, антифашистко шествие

За 18-а поредна година в столицата е планирано факелно шествие в памет на ген. Христо Луков, познато като Луковмарш, организирано от националисти. Часове по-рано противници на проявата демонстрираха под мотото „Без нацисти по улиците!“. 

Планираният му маршрут е от Централна минерална баня в София към дирекция „Миграция“ към МВР, а след това към Народния театър и Съдебната палата. На място има засилено полицейско присъствие. Шествието е заради Луковмарш, който ще се проведе вечерта днес в столицата.

„Ние сме тук, защото искаме да адресираме и по-широките проблеми, които позволяват подобни събития, както и нацистки групи да са част от публичното пространство и техните наративи да бъдат нормализирани и приемани в обществото“, каза пред медиите Николай Савов, част от колектива, който организира шествието.

Той добави, че шествието е и солидарност към всички малцинствени групи, жертва на престъпления от омраза, хомофобско насилие, сексизъм, антисемитизъм.

Участници в проявата заявиха, че не са съгласни Луковмарш да се представя като патриотично събитие на хора с традиционни ценности и че неонацисти нямат място в обществото и по улиците.

Зад Луковмарш стои Българският национален съюз стои, а шествието им тази вечер ще тръгне от пилоните пред НДК и ще бъде под мотото: „Помни миналото, бори се за бъдещето!“. Националистите твърдят на сайта си, че няма легална форма, под която да бъде спряно шествието им, с което да почетат паметта на ген. Христо Луков.

Припомняме, че в последните две години шествие в памет на генерал Христо Луков се забранява със заповед на столичния кмет Йорданка Фандъкова. А вчера от „Продължаваме промяната“ и от БСП чрез декларации, прочетени от трибуната на парламента също се обявиха срещу провеждането на Луковмарш.

Заради връзките си с Третия райх ген. Луков е една от най-спорните личности в нашата най-нова история. Луковмарш е смятан за неонацистка проява от редица експерти, неправителствени организации, историци и др. Страната ни често е била критикувана от чужбина заради допускането на тази проява.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук