Луковмарш

От „Продължаваме промяната“ (ПП) се обявиха срещу провеждането на Луковмарш. Това прочете от трибуната депутатът Татяна Султанова- Сивева в декларация от името на парламентарната група.

Тя подчерта, че демократичното настояще и бъдеще на България изключва подобни проява на ксенофобия и език на омразата.

„От ПГ на ПП категорично се противопоставяме срещу намеренията за провеждане на Луков марш, както и срещу провеждането на каквито и да било неонацистки и профашистки мероприятия на територията на Република България. Демократичното настояще и бъдеще на България изключва подобни прояви на ксенофобия и език на омразата. Провокациите към насилие пропагандирането на расизъм, антисемитизъм, хомофобия, сексизъм, нямат място в българското общество. Осъждаме всеки опит за провеждане на събития, застрашаващи социалния мир и достойнство на българските граждани. Започна 15-ата година от влизането на България в ЕС, а ние все още не сме се справили с ранните призраци от миналото“, каза Султанова.

БСП също е против провеждането на Луков марш, каза Александър Симов от „БСП за България“ в декларация от името на групата.

По думите му това е факелно шествие на омразата, което противоречи на всички принципи на българското общество. „Това общество, което навремето спаси своите евреи“, каза още Симов.

„Отдавна ни е омръзнало всяка година отново и отново да повдигаме тази тема. Всяка година отново и отново да поставяме въпросите на българската демокрация . Всяка година по някакъв странен начин това шествие да се оказва разрешено и всяка година по улицата на София да шестват тези мрачни сили, срещу които ние трябва категорично да се противопоставим. Не е нормално в XXI век в България да ставаме свидетели на подобни прояви“, заяви още Александър Симов.

Припомняме, че в последните две години възпоменателното-траурно факелното шествие на ултранационалисти и неонацисти в памет на генерал Христо Луков се забранява със заповед на столичния кмет Йорданка Фандъкова.

Заради връзките си с Третия райх ген. Луков е една от най-спорните личности в нашата най-нова история. Луковмарш е смятан за неонацистка проява от редица експерти, неправителствени организации, историци и др. Страната ни често е била критикувана от чужбина заради допускането на тази проява.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук