Горещина
Снимка: pixabay.com

Лятото на 2023 г. е било най-горещото на Земята от началото на глобалните измервания през 1880 г., съобщи пресслужбата на НАСА.

Месеците юни, юли и август, взети заедно, са били с 0,23 градуса по Целзий по-топли от всяко друго лято в записите на НАСА и с

1,2 градуса по Целзий по-топли от средното лято между 1951 и 1980 г.

Това сочат данните на Института за космически изследвания „Годард“ на НАСА в Ню Йорк. Анализът изчислява температурни аномалии, а не абсолютна температура, пише БТА.

Температурната аномалия показва до каква степен температурата се е отклонила от средната стойност за периода 1951-1980 г.

НАСА събира температурните си рекорди от данни за температурата на въздуха на повърхността, получени от десетки хиляди метеорологични станции, както и от данни за температурата на морската повърхност, получени от инструменти, разположени на кораби и буйове.

Новият рекорд идва в момент, когато

изключителни горещини обхванаха голяма част от света,

като допринесоха за разрастването на смъртоносните горски пожари в Канада и на Хаваите и предизвикаха горещи вълни в обширни региони на планетата.

Изключително високите температури на морската повърхност, подхранвани отчасти от завръщането на Ел Ниньо, бяха до голяма степен причина за рекордната топлина през лятото“, каза Джош Уилис, климатолог и океанограф в Лабораторията за реактивно движение на НАСА в Южна Калифорния.

Ел Ниньо е естествено климатично явление, което се характеризира с по-високи от нормалните температури на морската повърхност и по-високо морско равнище в централната и източната част на тропическия Тихи океан.

Рекордното лято на 2023 г. продължава дългосрочната тенденция на затопляне, казват от НАСА.

Още новини за енергийният преход – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук