пожари
Снимка: БТА

Ужасяващата гореща вълна, която предизвика смъртоносни пожари в Югозападна Европа, е на път да счупи температурните рекорди във Франция и Обединеното кралство в началото на тази седмица, потвърждавайки предупрежденията на учените, че Западна Европа се е превърнала в „гореща точка“ на топлинните вълни.

В понеделник Франция се подготвяше за пика на горещата вълна, която в момента обхваща цяла Западна Европа, предизвиквайки опустошителни горски пожари в югозападния регион Жиронда и на целия Иберийски полуостров.

Междувременно във Великобритания се очакваше най-горещият ден в историята, като прогнозите бяха за първи път температурите да достигнат 40°C, а метеорологичната служба предупреди за „риск за живота“.

Метеоролозите твърдят, че последните екстремни горещини могат да достигнат или дори да надминат рекордната гореща вълна, която е виновна за 70 000 смъртни случая, включително 15 000 само във Франция, през горещото лято на 2003 г.

Тя идва след по-ранната, несезонна гореща вълна, която обхвана части от Южна Европа в средата на юни и задълбочи най-тежката суша в Италия от 70 години насам.

Според неотдавнашно проучване, публикувано в научното списание „Nature”, подобни епизоди на екстремни метеорологични условия се увеличават „непропорционално“ в Западна Европа в сравнение с други части на света.

Проучването установява, че през последните четири десетилетия продължителните периоди на силни горещини са се увеличили както по честота, така и по интензивност, превръщайки Западна Европа в това, което учените определят като „гореща точка“ на топлинните вълни.

Подобни промени се случват три до четири пъти по-бързо, отколкото в други части на северното полукълбо, включително в Калифорния – друга „гореща точка“, известна с повтарящите се периоди на силни горещини, суша и чести горски пожари.

Изпепеляваща жега и бушуващи пожари

Последната гореща вълна в Западна Европа се придвижи в понеделник на североизток, след като връхлетя Португалия и Испания, където миналата седмица бяха регистрирани изключително високи температури.

В четвъртък в град Пинхао в Северна Португалия бяха отчетени температури от 47°C, което е рекорд за месец юли, а в столицата Лисабон температурите надхвърлиха 41°C.

В понеделник по-голямата част от страната остана в състояние на повишена готовност за пожари, след като в продължение на няколко дни горските пожари бушуваха в сухите местности, убиха двама души и унищожиха 13 500 хектара гори.

В съседна Испания в неделя пожарникарите успяха да овладеят горски пожар, който опустоши 2000 хектара гори и храсти в южната област Андалусия, но един пожарникар загина в борбата с друг пожар в северозападната провинция Замора.

Миналата седмица двама пожарникари загинаха и в Гърция, след като хеликоптерът им се разби в морето, докато се бореха с пламъците на остров Самос.

Във френската област Жиронда пожарите, предизвикани от горещите вълни, вече са унищожили повече от 13 000 хектара и са наложили евакуацията на 16 000 туристи.

В понеделник властите изпратиха още самолети с водоноски и добавиха още 200 пожарникари към 1500-те души, които се борят денонощно, за да овладеят пламъците.

„В някои югозападни райони това ще бъде топлинен апокалипсис“, заяви пред АФП метеорологът Франсоа Гуран.

Кризата съживи спомените за травматичната „гореща вълна“ от 2003 г., когато повече от 61 500 хектара френски гори бяха изпепелени, а пожарите погълнаха 40 % от горите в Португалия.

Човешко влияние

Настоящата гореща вълна изглежда ще счупи температурните рекорди, поставени преди 19 години, включително във Великобритания, където Метеорологичната служба издаде първата в историята си „червена тревога“ за изключителни горещини.

„Надявахме се, че няма да се стигне до тази ситуация, но за първи път в историята прогнозираме над 40°C във Великобритания“, казва Никос Кристидис, учен от метеорологичната служба, като предупреждава, че рекордните температури ще изложат на риск дори здрави хора.

„В едно скорошно проучване установихме, че вероятността от изключително горещи дни във Великобритания се увеличава и ще продължи да се увеличава в течение на века“, казва Кристидис, посочвайки пряката връзка между предизвиканите от човека климатични промени и вероятността от появата на горещини през следващите години.

Рискът от достигане на 40°C „може да бъде десет пъти по-вероятен при сегашния климат, отколкото при естествен климат, който не би бил повлиян от човешкото влияние“, добави той.

Учените предупреждават, че горещите лета ще се превърнат в норма, а не в изключение, и подчертават необходимостта от адаптиране на начина на живот и икономиката към променящите се климатични условия.

Миналия месец френското правителство обяви старта на фонд от 500 млн. евро за „озеленяване“ на градовете в страната и за смекчаване на последиците от глобалното затопляне.

Друг приоритет е укрепването на противопожарните сили, заяви Грегори Алионе, ръководител на френската противопожарна служба, като предупреди, че неговите части вече са претоварени и ще бъдат претоварени „в случай на няколко големи огнища на пожар по едно и също време“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук