Гореща вълна, топло време

Тази година лятото беше най-горещото, регистрирано някога в Европа, съобщи Европейската служба за наблюдение на климата Коперник в четвъртък. Температурите надминаха рекорда, поставен през 2021 г.

Средната температура в Европа е била най-високата в историята както за цялото лято – от юни до август, така и за месец август, според данни, публикувани от службата.

Летните температури надминаха тези от лятото на 2021 г. с разлика от 0,4 градуса по Целзий. Месец август беше с 0,8C по-горещ от 2018 г.

Месец август също беше и „много по-сух от средното в голяма част от Западна и части от Източна Европа“, но „по-влажен от средното в по-голямата част от Скандинавия и части от Южна и Югоизточна Европа“, според Коперник.

„Интензивна поредица от горещи вълни в цяла Европа, съчетана с необичайно сухи условия, доведоха до лято на екстремни гирещини с рекорди по отношение на температура, сушата и пожарната активност в много части на Европа“, каза Фрея Вамборг, старши учен в службата, посочвайки, че предишният летен температурен рекорд в Европа е само на една година.

В световен мащаб месец август беше третият най-топъл август в историята, със средна температура с 0,3C по-висока от средната за 1991-2020 г. за месеца.

Последните седем години бяха най-горещите години, регистрирани някога, според данни, публикувани от Коперник през януари.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук