Майкъл Дж. Фокс
Майкъл Дж. Фокс /снимка: Инстаграм/

Майкъл Дж. Фокс винаги ще бъде известен като Марти Макфлай от „Завръщане в бъдещето“, но той имаше експанзивна кариера във филми и по телевизията извън тази трилогия. Режисьорът на трилогията Робърт Земекис, излязла между 1985 и 1990 г., утвърждава Марти Макфлай като емблематичен филмов герой от 80-те.

Майкъл Дж. Фокс
Майкъл Дж. Фокс /снимка: Инстаграм/

Произведен само за 19 милиона долара, „Завръщане в бъдещето“ генерира почти 400 милиона долара в боксофиса. Втората и третата част също станаха огромни комерсиални хитове. В началото на 90-те Фокс вече е утвърдена звезда както в киното, така и в телевизията.

Майкъл Дж. Фокс
снимка: Инстаграм

Фокс може завинаги да бъде асоцииран със „Завръщане в бъдещето“, но той също участва в други класики от 80-те, пише Скрийн Рант. „Тийн вълк“ (1985) е безспорно емблематичен филм за цяло поколение. Още повече, че той излезе само месец след „Завръщане в бъдещето“, което превърна лятото на 85-та в славно време за Фокс. Той беше и домакин на „На живо в събота вечер“ през 1991 г. Но, както се оказа, началото на 90-те е и време на жестока трансформация за кариерата на Фокс, тъй като той беше диагностициран с болестта на Паркинсон през 1992 г.

Майкъл Дж. Фокс
снимка: Инстаграм

Филмовата кариера на Фокс на пръв поглед приключи в средата на 90-те с ролите в „Американският президент“, и „Марсиански атаки“. Въпреки това, той озвучи главния герой в три филма за Стюарт Литъл между 1999 и 2005 г, а също така участва и като Майк Флаерти в хитова комедия на АВС от 1996 до 2001 г., печелейки три награди „Златен глобус“ за най-добър актьор в телевизионен сериал- комедия или мюзикъл. След това Фокс се фокусира повече върху разпространението на информираността за болестта на Паркинсон. По време на интервю за „Съндей Морнинг“ през 2018 г. Фокс разказа за симптомите на болестта си (с неясна реч, скованост в мускулите и треперене). През 2000 г. той основа фондацията „Майкъл Дж. Фокс“, която събра почти 1 милиард долара за изследвания на Паркинсън.

Майкъл Дж. Фокс
снимка: Инстаграм

През 2010 г. Фокс се завърна в телевизията с роля в „Добрата съпруга“, и кратковременния ситком на NBC „Шоуто на Майкъл Дж. Фокс“. Съвсем наскоро той възобнови филмовата си кариера с малка роля в научнофантастичния филм на Нетфликс от 2019 г. „Ще се видим вчера“ и също така продължи с ролята си на Луис Канинг в „Добрата съпруга“ в епизоди от 2020 г.

Майкъл Дж. Фокс
снимка: Инстаграм

Докато Фокс гради телевизионна и филмова кариера, неговата първа и основна посветеност изглежда остава борбата срещу болестта на Паркинсон. Той дори се появи във „Вечерното шоу на Джими Фалън“ през 2019 г. със съпругата си Трейси Полан, за да говори на Световния ден на Паркинсон

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук