аламанов герб промяната
Любомир Аламанов

Любомир Аламанов работи в сферата на комуникациите повече от 20 години. През 2016 г. е посочен за един от най-влиятелните комуникационни специалисти в сферата на Community Relations. Една от най-авторитетните световни медии за комуникации PR News го включи в своя ежегоден списък с професионалисти-иноватори. The Holmes Report го посочи в престижния списък Innovator 25 EMEA 2018. Най-голямата световна организация на ПР-агенции и национални асоциации International Communications Consultancy Organization (ICCO) го номинира четири години поред за PR Leader за целия свят в престижните Global Awards 2018, 2019, 2020, 2021. PR News го номинира за CEO of the Year 2019. Включен е в списъка PR People of the Year 2020. Печели приза PR Professional of the Year и е номиниран за PR Team Leader of the Year на Platinum PR Awards 2021. Любомир Аламанов е един от създателите на Българската асоциация на ПР агенциите и неин пръв председател.

– Г-н Аламанов, вече е ясно – ще има служебно правителство по новите правила в Конституцията. Доколко според Вас е важен отговорът на въпроса „Кой?“, когато става въпрос за авторите на текстовете за служебното правителство?

– Истината винаги е важна. От една страна, заради самия принцип. От друга, за да се даде отговор на политическите манипулации, опитващите се да очернят ППДБ с фиктивна вина, която нямат.

Но за съжаление и тази тема ще отмине в общата истерична мъгла, както всички други, целящи да отклонят общественото внимание от най-важното: че няколко политически формации нямат желание България да направи истински реформи и да стане нормална държава.

– Предстоящите парламентарни избори – в зависимост от това дали ще бъдат проведени едновременно с евроизборите или отделно, вероятно няма да променят драстично облика на парламента. Все пак – очаквате ли формиране на ново мнозинство в него, което да изключва ПП-ДБ?

– Вариантите за резултати на идващите избори не са особено много, а и носят точни и ясни последствия:

Вариант 1: ГЕРБ и ДПС получават значително повече депутатски места спрямо сегашния парламент. Тогава ще могат сами или с патерици от псевдо-патриотичните партии да направят управление, което ще копира правителството Борисов 3.

Следват: застой, липса на реформи, мимикрия и истерична пропаганда, постепенно потъване във феодализирано парцелиране на обществото, бягство на инвеститори и млада работна ръка.

Вариант 2: Псевдо-патриотичните партии получават значително повече депутатски места спрямо сегашния парламент. Тогава ще могат да направят правителство сами или с помощта на някоя от другите партии, особено лакома за власт.

Следват: опити за излизане от евро-атлантическите структури, бягство на още повече инвеститори, бягство на още повече хора, връщане в кремълската орбита и всичко останало.

Вариант 3: ППДБ получават значително повече депутатски места спрямо сегашния парламент. Тогава ще могат да направят самостоятелно управление, или поне да диктуват условията на евентуални партньори.

Ще може да видим дали наистина сами могат да направят всички необходими реформи.

Вариант 4: Запазва се горе-долу сегашното положение с плюс-минус по няколко депутати на различните политически сили. И тогава всеки трябва да даде конкретен отговор на въпроса: Иска ли да се направят бързи и ясни реформи, така че да се освободим от джуджета, нотариуси, пътни карти и всичко останало?

Хората трябва да знаят, че от тях зависи кой вариант ще ни управлява. Само от техния вот.

– Доколко вероятен според Вас е сценарият, при който ще има още едни предсрочни парламентарни избори до края на годината?

Ако се случи Вариант 4, т.е. няма големи промени в конфигурацията на парламента, и ако ГЕРБ и ДПС отново демонстрират, че не искат реформи, а само мимикрия и бавене, то всякакви варианти са възможни.

И голямата част от тях не са благоприятни за България. Забавянето ще е огромно, а Шенген и Еврозоната няма да ни чакат.

– Може ли да се очаква тази година да станем свидетели и на официалната поява на „президентска“ партия?

– Ако се появи подобна партия, докато президентът Радев е все още в длъжност, то тази партия няма да има никакъв успех и няма да просъществува дълго. Ако въобще има подобна идея, то по-скоро ще се изчака до приключването на мандата на президента, за да може да я оглави и комуникира.

Дотогава не вярвам да се появи подобен политически проект.

Още актуални интервюта – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук