плащания
На снимката: Любомир Дацов

Проектобюджетът е изненадващо експанзивен по отношение на разходите и оставя впечатление за предизборно купуване на подкрепа, заяви в интервю за „Дебати.бг“ икономистът Любомир Дацов. По думите му в стремежа си да останат на власт, управляващите мислят само в близка перспектива и ще импровизират след 2021 година.

„В този бюджет има много изненади. Бюджетът, в края на краищата, е преди всичко политика….Това, което предвиждат да се случи до края на годината и това, което предвиждат за следващата година, е на принципа „дайте да дадем“. От това, което показват графиките за малко по-различен период в няколко определени сектора, се вижда, че не може да бъде направено друго определение, освен „трябва да останем на власт на всяка цена, пък ще му мислим след 2021 година“.

Дацов направи сравнение с предишни години, за да илюстрира раста на разходите:

„..Ако сравняваме това, което е предвидено за 2021 година, с 2019, която беше много добра от гледна точка на бюджета /богати разходи, икономиката беше добре/, имаше също здраво раздаване на пари. Размерът на разходите спрямо БВП скочи с близо 2% спрямо 2018 година. Т.е. спрямо 2019 г., която може да бъде наречена година на фискална експанзия по отношение на големината на разходите, за 2020 година са планирани разходите за администрация да нараснат с едни близо 37% спрямо 2019, разходите за образование – с 25%, за здравеопазване – с 19,5%, социалното осигуряване и грижите са 30%, икономическите дейности са близо 2,6% и т. н. БВП за следващата година спрямо 2019 година ще се промени номинално, а не реално, с инфлацията и всичко останало, с 4%.“

Експертът изрази загриженост от възприетия от МФ подход при съставяне на бюджета. Любомир Дацов категорично изрази позицията, че опитът за стимулиране на икономиката щеше да бъде по-смислен, ако вместо такива големи разходи правителството намали данъците, което ще има по-добър икономически ефект.

Цялото интервю с Любомир Дацов четете ТУК.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!