Христо Иванов е български политик и юрист. Бил е заместник министър-председател и министър на правосъдието в служебното правителство на Георги Близнашки от 6 август до 7 ноември 2014 г. В периода 7 ноември 2014 г. – 18 декември 2015 г. е министър на правосъдието във второто правителство на Бойко Борисов. От 7 януари 2017 г. е ръководител на ПП „Да, България!“. От 12 април 2018 партията е част от дясното обединение „Демократична България“

 

Г-н Иванов, очаквано ли беше решението на ВСС по искането на Съюза на съдиите за откриване на процедура за предсрочно прекратяване на правомощията на главния прокурор Иван Гешев?

Решението трябваше да бъде образуване на дисциплинарно производство срещу Иван Гешев и неговото освобождаване, защото той е дал предостатъчно основания за това. Искам да припомня, че Конституцията много ясно казва, че български магистрат не може да остане на длъжността си, когато е извършил действия, които накърняват престижа на правосъдието. Искам да попитам дали има някой, който си е помислил, че резолюцията на ЕП, с нейните тежки констатации за върховенството на правото в България, и която се дължи преди всичко на дейността на Иван Гешев, не е основание да му бъде търсена отговорност за накърняване на престижа на правосъдието.

Очаквана ли беше единодушната подкрепа на прокурорите и на какво се дължи това?

За съжаление отдавна българската прокуратура е превърната в една казарма. Меко да се изразя. Никога не сме чували различни мнения да излизат от българската прокуратура по какъвто и да е въпрос. Никога не сме чували българските прокурори да казват свободно какво мислят. Това е един полузатвор, полулагер, в който българските прокурори винаги са били мобилизирани да застават зад поредица от главни прокурори и ги плашат с изключително позорни, според мен, инструменти – че щели да си загубят кариерата. Но аз знам и вярвам, че в българската прокуратура има честни и достойни професионалисти, които искат да бъдат прокурори и на тях ще основем реформираната прокуратура, когато най-накрая тази реформа се случи, защото това е неизбежно.

Проблемите в съдебната ни система бяха забелязани и от европейските институции, бяха констатирани и в резолюцията за България. Вие бяхте министър на правосъдието преди години. Може ли да коментирате какво спешно трябва да се направи, за да се реформира съдебната ни система?

Освен в резолюцията и в доклада на ЕК за върховенството на закона също ясно беше казано, че в България главният прокурор е безконтролен. Той не подлежи на ефективна наказателна отговорност и върху него няма механизми за неговата демократична отчетност. Аз като министър на правосъдието предложих конкретни реформи, които да се справят именно с този проблем и ако те бяха приети в своята първоначална форма, ние сега, толкова години по-късно, нямаше да имаме тази тежка политическа криза и тежка криза на законността, която коства много на България.

Видяхте, че Google отиде в Гърция, а не дойде тук. Изрично беше казано, че едно от съображенията на компанията е сигурността на законовата рамка в Гърция. И понеже Google не е някаква абстракция – компанията ще инвестира милиарди в Гърция и ще обучи 100 000 души на умения, които ще ги направят хора, които ще могат да работят в новата икономика и да взимат огромни заплати. 100 000 гърци. Това можеха да бъдат 100 000 българи, които да бъдат извадени от бедността и безперспективността. Така че, проблемите в съдебната система имат пряка връзка с джобовете на българите.

Това, което трябва да се случи, е конституционна реформа, да бъде уволнен Иван Гешев, да бъде сменен ВСС, да бъдат избрани хора, които отговарят на качествата, които се изискват в тези постове и да бъде вкаран механизъм за контрол на главния прокурор, така че той да служи на закона и на демократичния, обществен интерес, а на задкулисието, каквото е положението сега.

Споменахте за конституционна реформа. Знаете, че сега управляващите предложиха нова Конституция. Достатъчни ли са техните предложения, за да решат проблемите на съдебната система? Има ли някакви недостатъци, които виждате?

Никой не иска нова Конституция. Този проект е подигравка с идеята за конституционализъм. Но по отношение на частта, конкретно отнасяща се до правосъдието, трябва да кажем, че там не само не се въвеждат механизми за наказателна отговорност и демократична отчетност – това, което иска ЕК, Венецианската комисия и най-важното – българските граждани. Главният прокурор ще стане още по-безконтролен. Тоест, не става въпрос дали предложенията на управляващите са достатъчни, те вървят в обратната посока в това, което международните стандарти, европейските институции и българските граждани искат. Това е абсолютна гавра от страна на ГЕРБ, както и повечето им действия, откакто са на власт, особено през последните месеци.

Погледнете какъв бюджет извадиха сега. Тези хора очевидно са решили да сринат държавата, защото няма да бъдат на власт повече.

На финала ми се иска да поговорим за протестите. Вашата акция на „Росенец” се превърна в един от двигателите на протестите. Недоволството на гражданите продължава вече повече от 100 дни. Постигна ли протестът основните си цели?

Тези протести не достигнаха основните си цели за оставка на правителството и на главния прокурор и ние ще продължим да работим за тях и на следващите избори ще се явим с тази програма. Тези оставки са само първата стъпка от една дълбока промяна. Тези оставки са важни, необходими, но те могат да бъдат само първа стъпка, не могат да бъдат крайната точка. Но протестът постигна огромна промяна и тя се вижда най-ясно, когато погледнете европейските и световните медии, когато виждате промяната по отношение на ситуацията в България от европейските и международните институции. Това се дължи на гражданската енергия. И е много важно ние да продължим с тази енергия. Тя да се превърне във вот срещу статуквото и за дълбока промяна и така протестът ще постигне своите цели.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!