Любомир Кючуков
на снимката: директорът на Института за икономика и международни отношения Любомир Кючуков

В специално интервю за ДЕБАТИ.бг бившият зам.-външен министър на България Любомир Кючуков коментира подписания днес протокол за присъединяване на Република Северна Македония в НАТО. По негови думи до момента е изминат дълъг път и това е сериозна крачка към установяване на трайна стабилност, от която регионът ни се нуждае.

„Всички тези държави на полуострова, които след разпадането на бивша Югославия се сдобиха с първата си модерна държавност (Става дума за Босна и Херцеговина, Косово и Република Македония), те имат сериозни проблеми с утвърждаването на тази държавност и институционално, но не само. Говоря изцяло за консолидация на обществото, изграждане на цялата държава и т.н. Това е важно от тази гледна точка. Това е един много сериозен външен стабилизиращ фактор.”

По думите на директора на Института за икономика и международни отношение България има голяма заслуга за това Македония толкова бързо да се придвижи по пътя към НАТО заради нейното предложение след разрешаването на спора за името съседката ни да не кандидатства отново за членство в Алианса.

Кючуков бе категоричен, че за България стабилността в региона също е изключително важна. Именно затова бе сключен и Договорът за приятелство и добросъседство със Скопие.

Анализаторът обаче отбеляза, че сътрудничеството трябва да проникне на всички нива и българите да спрат да гледат на Македония като на територия, а да започнат да гледат на нея като на хора.

Цялото интервю с Любомир Кючуков може да четете ТУК.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!