Любомир Стефанов Снимка БГНЕС

2 години партиите правеха сметки какво могат да понесат те и техните избиратели. Сега нещата са във фазата „сблъсък с реалността“. Ако продължават да битуват в паралелна реалност, се стига до катастрофа и политическа мизерия.

Това каза пред БНР Любомир Стефанов – преподавател по политически науки в НБУ. Според него 5 поредни избора и 2 години политическо безвремие е нещо, „което много трудно може да си го позволи която и да е държава, още повече такава със скептично отношение към модерната представителна демокрация като нашата“.

„ПП-ДБ очевидно искат да бягат от ГЕРБ като дявол от тамян, до края на света, ако е възможно. ГЕРБ, на свой ред, имат да си връщат – най-малкото за ареста на Борисов и за всички епитети, които отнесоха. Но и двете (коалиции, б.р.) са почти еднакво виновни за нещата, каквито са тук и сега“, обясни политологът.

„Очевидно има за какво да си говорят и да докарат разговора до добър край, това е целта на политиката. Най-сетне прозряха – и едните, и другите, че за да има обща работа, която да ги удовлетворява, трябва да работят заедно „, коментира той преговорите по законодателни приоритети, които са в ход между първите две формации след свикването на 49-ото Народно събрание.

Стефанов вижда знаци за сътрудничество, сигнал за политическо съзряване на политическата класа, която да започне да мисли държавнически. „Ако се мисли до местните избори, това не е държавническо мислене. Това е конюнктура и прах в очите.“

Любомир Стефанов смята за възможно правителство, подкрепено от формации, които не са участвали в разговорите по законодателната програма на парламента, но изключи възможна колаборация с БСП. За партията ИТН той отбеляза, че най-вероятно ще подкрепят евентуално правителство на малцинството, но е абсолютно възможно да подкрепят и правителство на ГЕРБ с ДПС.

Според политолога между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се танцува странно политическо танго, лутане как да намерят начин да си общуват, „всеки според собствената си партийна характеропатия“ да не направи грешките, които са довели дотук. „Самият факт, че тези хора се появяват в един кадър заедно, показва, че има посока“, каза той.

Има достатъчно проучвания за профила на избирателите на новата коалиция ПП-ДБ. Около 1/3 от тях си представят възможна коалиция с ГЕРБ, без това да е брак по любов, изтъкна преподавателят.

„Превърнаха българския електорат в политически племена. Лидерите са буквално племенни вождове, които а са кривнали от правия път, който им е начертан и самовменен, а са били линчувани и кожата им – опъната на слънце. И заменени от някой друг ревностен последовател на правата линия“, подчерта в анализа си той.

Чак нов Борисов няма. Със сигурност обаче виждаме, че публично прави лично усилие да не хвърля сянка в този едва наченат разговор, каза още Стефанов. „Ако го засърбят пръстите – знаем какъв навик има да променя гледната точка от сутринта до вечерта – спокойно можем да станем свидетели на някой и друг пост, телевизионно интервю, изригване в две кратки реплики и всичко да бъде срутено. Някакви тухлички са сложени на площадката за строеж. Дали ще ги снадят, за да се получи нещо като лего, предстои да видим.“

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук