Любомир Стефанов
Кадър: БНТ

„Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ не трябва да имат илюзии, че назначенията в съдебната система ще минат без ДПС.

Това каза в интервю за ДЕБАТИ.БГ политологът Любомир Стефанов.

„Въпросът е как това да бъде направено категорично с ясната заявка на преучреденото между ГЕРБ и ПП-ДБ мнозинство, като стане ясно, че става въпрос за принципна подкрепа без никакво пресягане отвъд оградата за кадруване“, обясни политологът.

По думите на Стефанов съдебните органи са на гражданите, а не на някоя партия по отделно.

Според него напрежението между формациите в правителството ще спадне след подписването на предложеното от ГЕРБ коалиционно споразумение.

„Очаквам напрежението да спихне и да стане малко по-концентрирано и по същество, а не на общо основание. Което означава, че ще е ясно кой е предложил министрите, ясно ще е каква работа вършат, имат и мандат и подкрепата ще е споделена между двете формации, тъй като правителството е общо. Оттам нататък вече конкретните политики да бъдат обект на критика, а не личността на министрите“, допълни той.

По думите му ГЕРБ са оставили отворена врата за предоговаряне на някои точки в това споразумение, като са обявили, че става въпрос за проект. В същото време е на мнение, че въпросът за това кой ще бъде външен министър не е най-важният, защото политиката се определя от министър-председателя, който обаче има мандат за това от Народното събрание.

„Червените линии“ според мен са прозрачността при назначаването и контрола на постовете, които зависят от мнозинствата в Народното събрание, както и включването директно на ДПС във властта. Това, мисля че ПП и ДБ има как да договорят с ГЕРБ“, смята Стефанов.

Цялото интервю с Любомир Стефанов четете утре.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук