Венецуела, Мадуро
на снимката: Президентът на Венецуела Николас Мадуро

Венецуелският президент Николас Мадуро се зарече да не позволи „фалшиви“ хуманитарни помощи от САЩ, поискани от опозиционния лидер Хуан Гуайдо, които бяха спрени на границата.

„Венецуела няма да позволи на това инсцениране на хуманитарна помощ, защото не сме просяци“, каза Мадуо по време на пресконференция.

Изявлението му дойде, след като стана ясно, че той е отхвърлил всички обаждания от европейски и латиноамерикански министри за провеждането на нови президентски избори, възможно най-скоро. На срещата в Уругвай в четвъртък, Международната контактна група призова за „прозрачни и независими президентски избори“ в разтърсваната от криза Венецуела „възможно най-скоро“ за да се намери мирно решение за борбата за власт между Мадуро и Гуайдо.

„Въоръжените сили на Венецуела ще пресекат „червената линия“, ако възпрепятстват навлизането на хуманитарна помощ в страната – съобщи преди два дни опозицията във Венецуела – Знаете, че има червена линия, знаете, че има граница, знаете, че лекарствата, храните и медицинските консумативи са тази граница.“

Предупреждението бе отправено от депутата от опозицията Мигел Писаро.

„Военните са или на страната на проблема, или на страната на хората, които се нуждаят от добавки“ – прибави още той.

Признатият за временен действащ президент Хуан Гуайдо определи нуждата от хуманитарна помощ като приоритет. Той съобщи, че около 300 000 души са застрашени от смърт, поради недохранване и болести:

„Венецуела страда от най-голямата хуманитарна криза в съвременната история, белязана от хиперинфлация, рецесия и недостиг на основни консумативи като храна и лекарства.“

Въпреки това военните вече затвориха важен граничен мост, свързващ Венецуела и Колумбия. За момента хуманитарната помощ не може да влезе в раздираната от недоимак и противоречия страна, а множество венецуелци протестират пред военните заради възпрепятстването на хуманитарната помощ.

Междувременно Николас Мадуро откри сред привържениците си подписка срещу намесата на САЩ в делата на Венецуела и постави за цел набирането в нея на 10 милиона подписа. Не е ясон как ще се удостоверява дали събраните подписи са автентични.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук