албатрос, Уиздъм, пиле
Албатросът Уиздъм е най-старата известна птица в света

Уиздъм, 68 годишният лайзенски албатрос, който е най-старата позната жива дива птица, успешно е излюпила пиленце, съобщават от Американския институт за рибата и дивата природа, цитиран от американският сайт за наука и технологии „Гизмодо“.

При албатросите намирането на партньор може да отнеме доста време. Обикновено те започват да търсят половинките си още преди настъпването на полова зрялост, като се ухажват с танци докато не намерят правилния партньор, който в повечето случаи е до живот.

Биологът Чандлър Робинс първо маркира Уиздъм на остров от архипелага Мидуей през 1956 г. Тогава тя е изглеждала като поне шестгодишна птица. 46 години по-късно Робинс отново я вижда, като я идентифицира по номера на маркера на крака ѝ. В момента тя е поне 68 годишна и е най-старата позната дива птица, тъй като може да има други по-възрастни немаркирани птици от нея. Уиздъм продължава всяка година да се връщана на архипелага, като всяка година от 2006 г. насам тя и партньорът ѝ Акеаками снасят яйце.

Родителството при албатросите не е лесно. Първо птицата снася едно яйце и след това всеки един от родителите го мъти в продължение на повече от два месеца. След това трябват още 5 или 6 месеца докато пиленцето бъде готово да покори небето.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!