Венецуела, Мадуро
на снимката: Президентът на Венецуела Николас Мадуро

Венецуелският президент Николас Мадуро обеща, че ще направи инвестиция, така че да осигури на въоръжените сили на Венецуела и милицията най-модерното военно оборудване.

В реч пред армията, Мадуро подчерта, че венецуелските войници са готови да умрат за страната си, но народът също е голяма сила, която ще защити родината си.

В неделя президентът даде старта на най-мащабните военни учения в страната, които ще продължат до 15 февруари. В тях участва както армията, така и милицията.

Междувременно опозиционният лидер Хуан Гуайдо, признат от повече от 50 държави като временен президент на Венецуела, предупреди военните, че блокирането на хуманитарната помощ за страната е „престъпление срещу човечеството“.

Храни и лекарства, изпратени от САЩ, са блокирани на границата с Колумбия от 3 дни, след като армията затвори мост, свързващ двете държави.

„Има хора, които са отговорни за това и режимът трябва да е наясно“, заяви Гуайдо. „Това е престъпление срещу човечеството, хора от въоръжените сили!“, каза още той.

Гуайдо предупреди военните, че ще бъдат държани отговорни за смъртта на протестиращи и препотвърди призива си за масова демонстрация във вторник в памет на 40-тте души, загинали от началото на протестите на 21 януари.

Николас Мадуро отказа хуманитарната помощ с мотива, че така САЩ искат да се намесят във Венецуела и я нарече „политическо шоу“.

Според ООН, 2.3 милиона венецуелци са избягали от страната от 2015 година насам.

Иначе делегация на временния президент Хуан Гуайдо пристига в Италия за среща с вицепремиера и министър на вътрешните работи Матео Салвини.

Гуайдо е изпратил писмо на Салвини, в което му предлага да бъде обсъден план за действие за възстановяване на демокрацията във Венецуела чрез свободни избори и търсене на начини за излизане от хуманитарната криза в страната.

Венецуелската делегация ще се срещне и с членове на парламентарно-представените партии в Италия.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!