Венецуела, пари

Националната петролна компания на Венецуела се опитва да изнесе държавни средства в България, твърди народният представител във венецуелския парламент Карлос Папарони, цитиран от руската информационна агенция „Нюз“ и БТА. Той писа за това в „Туитър“:

„Петролеос де Венесуела“ иска да използва брокерска къща в България, за да продължи да краде парите на Венецуела. Вече се свързахме с България!“ – гласи съобщението.

Депутатът уверява, че изнасянето на средства ще бъде преустановено незабавно. Според „Нюз“ тази информация е потвърдена и от признатия от Запада за временно изпълняващ президентската длъжност Хуан Гуайдо. Според „Ройтерс“ той пък възнамерявал да използва приходите от „Петролес де Венесуела“ в усилията си за отстраняване на президента Мадуро от поста.

Този опит за изнасяне на национално богатство не е единствен. След предупрежденията в редица медии и експерти, че от Венецуела се изнася опасно много злато към Турция, а вероятно и към Русия, днес стана ясно, че Венецуелската държавна петролна компания прехвърля банковите сметки на всички свои съвместни предприятия към „Газпромбанк“. Това твърди агенция „Ройтерс“ и се позовава на документи, чийто произход остана секретен.

Агенцията обяснява прехвърлянето на сметки със санкциите, наложени от САЩ по отношение на Венецуела. Според Ройтерс, петролната компания също така инструктира съвместните си предприятия да прехвърлят доходите си от продажба на нефт по нови сметки в руската банка.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!