Хиляди излязоха по централните улици на Мадрид на протест, организиран от опозиционните дясноцентристки и крайно десни партии, които се противопоставят на плана на испанското правителство, целящ да намали напрежението в Каталуния като проведе преговори със сепаратистите, съобщава Би Би Си.

Народната партия и „Гражданите“ свикаха протеста, след като премиерът Педро Санчес обяви, че свиква среща със сепаратистите. Двете партии определиха планираните разговори като „предателство и капитулация“ пред натиска на сепаратистите, и призоваха за предсрочни избори.

Също както десните, и управляващата Социалистическа партия се противопоставя на каталунската независимост. Крайнодесните групи, включително партията „Вокс“, също имат свои привърженици на протеста. Активистите им издигнаха банер с надпис „За обединена Испания. Избори сега!“

Каталунските сепаратисти си върнаха властта в Барселона през май, след като в продължение на седем месеца бяха под директното управление на Мадрид. Напрежението обаче е осезаемо, като мнозина каталунци негодуват срещу демонстрацията на сила от страна на централната власт миналата година, когато сепаратистките лидери бяха обвинени в противодържавна дейност.

Санчес ръководи правителство на малцинството, което зависи от подкрепата на националистите – включително каталунците, за да остане на власт. Премиерът обаче категорично отхвърля нов референдум за независимост на Каталуния.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!