петрол, Венецуела

Венецуелската държавна петролна компания прехвърля банковите сметки на всички свои съвместни предприятия към „Газпромбанк“, съобщи „Ройтерс“. Агенцията се позовава на документ и обяснява прехвърлянето на сметки със санкциите, наложени от САЩ по отношение на Венецуела. Според нея петролната компания също така инструктира съвместните си предприятия да прехвърлят доходите си от продажба на нефт по нови сметки в руската банка.

„Ройтерс“, позовавайки се на два източника, твърди, че ръководството на Венецуелската държавна петролна компания изисква от своите чуждестранни партньори по усвояване на резервите на петролния пояс на река Ориноко, в най-скоро време да решат дали ще продължат да участват в тези съвместни предприятия. Както пояснява агенцията, сред партньорите са Equinor (преди – Statoil), Chevron и Total. Венецуелската държавна петролна компания едновременно разпореди съвместните й предприятие с Equinor и Total – Petrocedeno да преустановят работата.

Американската администрация на 28 януари наложи санкции срещу Венецуелската държавна петролна компания. В същото време Министерството на финансите на САЩ обеща да започне да издава временни лицензи, позволяващи на нефтено-газовата компания да извършва „някакви транзакции“. Освен това Вашингтон предаде контрола върху част от венецуелските активи в американските банки на лидера на венецуелската опозиция Хуан Гуайдо. Според Вашингтон американската страна се опитва да окаже максимален натиск върху президента на Венецуела Никола Мадуро за провеждане на предсрочни президентски избори.

На 23 януари Гуайдо, чието назначаване на поста председател на парламента два дни по-рано, анулира Върховния съд на Венецуела, се обяви за действащ президент на страната. В същия ден Съединените щати го признаха за временен държавен глава, страните от групата на Лима (с изключение на Мексико), Организацията на американските държави и редица други страни се присъединиха към тях. Мадуро нарече случилото се опит за преврат и обяви скъсването на дипломатическите отношения със САЩ. Много европейски държави също признаха Гуайдо за временен президент на Венецуела.

Русия, Беларус, Боливия, Иран, Китай, Куба, Никарагуа, Ел Салвадор, Сирия и Турция изразиха подкрепата си за Мадуро.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!