протести, Франция, Париж, жълти жилетки

Около 200 „жълти жилетки“ от Южна Франция се опитаха да пресекат италианската граница вчера, за да се срещнат италианци, с които да обсъдят своите оплаквания. Полицията блокира групата, водена от Максим Никол, който в петък взе участие в съвместната френско-италианска демонстрация в Сан Ремо. „Жилетките“ заявиха, че разривът в дипломатическите отношения между страните им не значи нищо за тях.

Франция отзова посланика си в Рим в четвъртък, след като Париж окачестви като „безпочвени“ системните атаки на италиански политици през последния месец и призова Италия да възприеме по-приятелски тон.

Вицепремиерът Луиджи ди Майо, лидер на популистката партия „5 звезди“, заяви, че е спрял в четвъртък във Франция и се е срещнал с лидера на „жълтите жилетки“ Кристоф Шаленкон и кандидати от листата им за евроизборите през май.

Никол разкритикува срещите на ди Майо, като заяви, че много „жълти жилетки“ са против тази листа за европейските избори. Той добави, че съботният опит да се посети Италия е бил с желанието да се обясни на италианския народ желанието на френските протестиращи за по-голяма покупателна способност и повече пряка демокрация.

Движението е политически трън в петата на президента Макрон от ноември, тъй като електоралната подкрепа за президентските реформи започна да линее. Ди Майо и другият вицепремиер, Матео Салвини от дясната формация „Лига“, проведоха серия от вербални атаки срещу Макрон през изминалите седмици, подкрепяйки политическите му опоненти и обвинявайки Париж, че причинява бедност в Африка и не прави нищо за въдворяването на мир в Либия.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!