САЩ смятат, че най-правдоподобната причина за аварията с тока във Венецуела са увисналите високоволтови електропроводи, които са закачили клоните на дърветата, поради което е пламнал пожар.

Това обяви на брифинг за журналистите специалният представител на САЩ за Венецуела Елиът Ейбрамс.

Той добави, че повечето експерти са дали именно това обяснение.

„Как да се избегне това? Много просто: трябва да се отсекат или поорежат дърветата и храстите, за да не достигат електропроводите, но това не се е правило. Всъщност не е имало никакво обслужване не само с години, но и цели десетилетия”, изтъкна Ейбръмс.

Президентът Николас Мадура обаче смята, че сривът в електроснабдяването е саботаж, атаките са извършените от американските градове Хюстън и Чикаго.

„Атаките срещу енергоснабдителната система на Венецуела са се водили от територията на САЩ”, заяви Мадуро по време на своя реч.

„Народът на Венецуела бе лишен от всички услуги в хода на атака, която директно бе ръководена от правителството на САЩ от градовете Хюстън (Тексас) и Чикаго (Илинойс)”, конкретизира се той.

Припомняме, че вечерта на 7 март столицата Каракас и повечето щати на Венецуела останаха без ток.

Според властите причина бе диверсия срещу най-голямата в страната ВЕЦ „Симон Боливар” в щата Боливар. Последваха и действия срещу отстраняването на авариите Електроподаването бе възстановено на 12 март.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!