Магрете Вестегер
На снимката: зам.-председателят на ЕК Магрете Вестагер

Eврокомисарят за конкуренцията на Европейския съюз заяви вчера пред Financial Times, цитирани от Ройтерс, че страните членки на ЕС трябва да купуват акции от компании, за да се противопоставят на заплахата от китайска инвазия. Коментарът и е на фона на изготвянето на планове за защита на бизнеса в ЕС и във връзка с избухването на пандемия от коронавирус.

„Нямаме никакъв проблем с това държавите членки да вземат участие на борсата, като изкупуват акции, ако е необходимо, за да се предотврати подобна инвазия“, посочи Вестагер

„Много е важно да бъдем наясно, че има реална опасност уязвими предприятия да станат обект на изкупуване“, добави тя. „Сегашната ситуация подчертава тази необходимост, така че трябва да работим наистина усилено.“, добави Вестагер.

Въпреки значимостта на това изказване обаче необичайното в случая е, че то не получи широк отзвук, като заглавието отсъства в дори в едни от най-големите световни медии.

Досега за това, че Китай може да се възползва от кризата около коронавируса, за да засили влиянието си в световен мащаб, имаше само предположения, а това е първото изказване в тази насока на европейски комисар.

 

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!