иван голунов
на снимката: руският журналист Иван Голунов

Руският журналист Иван Голунов, който е известен с това, че е отявлен противник на режима на Путин, беше освободен пребит от ареста, след като властите бяха поставени под огромен обществен натиск.

След невероятен обрат, руските власти свалиха всички обвинения срещу разследващия журналист, в резултат на огромен обществен и медиен натиск срещу неговото задържане. Колеги на репортера обявиха, че ще продължат да разследват полицията, която се опита да опетни името на Голунов, определяйки го като наркодилър.

Освобождаването на Голунов е изключително рядък случай, в който властите в Русия признават, че са допуснали грешка. Бяха отбелязани и трудностите, които руските журналисти срещат в опитите си да отразяват случаи на корупция, както и личния живот на президента Владимир Путин.

36-годишният Голунов беше спрян и арестуван от полицията на московска улица миналия четвъртък. Неговите адвокати казаха, че той е бил малтретиран в ареста и му е бил отказван адвокат в продължение на 12 часа. Журналистът, който работи за независимия уебсайт „Медуза”, беше обвинен в разпространение на наркотици, което можеше да го вкара в затвора за 20 години.

(ХРОНОЛОГИЯ ЗА АРЕСТА МОЖЕ ДА ПРОЧЕТЕТЕ ТУК)

Негови поддръжници организираха кампания и протестираха пред централата на полицията в Москва в продължение на пет дни. Повече от 20 хил. души подписаха онлайн петиция за организирането на протестен митинг в сряда, в защита на Голунов.

Вътрешният министър Владимир Колоколцев обаче изненада обществеността, като обяви, че всички обвинения отпадат зарди липса на доказателства.

„Вярвам, че правата на всеки гражданин, независимо от неговото положение и професия, трябва да бъдат защитени”. Това заяви Колоколцев, като отбеляза, че ще поиска от Путин да освободи от длъжностдвама полицейски генерали, включително шефът на отдел „Наркотици” на московската полиция.

Няколкостотин души чакаха Голунов пред полицейския участък в Москва, от който беше освободен.

„Огромно благодаря за оказаната подкрепа. Ще продължа работата си. Ще продължа с разследванията, защото трябва да оправдая доверието на тези, които ме подкрепиха“, каза Иван Голунов при излизането си от ареста.

Все още не ясно, дали този обрат ще бъде повратна точка за много други руски журналисти, които редовно са атакувани и подлагани на натиск от страна на руското правителство заради работата си. Много от тях споделят, че не се чувстват в безопасност да работят и изказват мнението си.

„Ние поставихме под напрежение системата и този път това имаше ефект”, каза разследващият журналист от „Новая Газета” Павел Канюгин. „Но е наистина трудно да се работи в такава обстановка”, добави той.

Обстоятелствата около задържането на Голунов предизвикаха тревога у други медии. В очевиден опит да го представят като наркодилър, полицията в петък показа няколко снимки, уж от неговия дом, който приличаше на нарколаборатория. По-късно те опровергаха изявлението, като казаха, че снимките са направени другаде.

Историята помни и други подобни случаи. Уважаваният и награждаван за работата си журналист Роман Баданин бе отстранен от три високи позиции между 2011 и 2016 г., след като медиите под негово ръководство засегнаха теми, които се смятаха за твърде чувствителни за Кремъл.

Трима от най-добрите редактори на икономическия вестник RBC, включително Баданин, бяха уволнени през 2016 г., след като направиха репортаж за вътрешния кръг на Путин, включително разследване за ферма за стриди близо до имение, което един информатор е описал като „двореца на Путин“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!