Предложението на премиера Бойко Борисов партийната субсидия да стане 1 лев за действителен гласа, влиза за гласуване в пленарна зала.

Изменението в закона за държавния бюджет, внесени от ГЕРБ, се предвижда от 1-ви юли – партийната субсидия да бъде намалена от сегашните 11 лева на 1 лев за всеки действително получен глас.

В мотивите си вносителите посочват, че с намаляването на партийните субсидии ще се реализират по-малко разходи от държавния бюджет за финансиране на дейността на политическите партии и коалиции, като изчислиха, че само за второто полугодие бюджетната икономия би възлязла на близо 15 млн. лева.

Друг обявен мотив от ГЕРБ е желанието да се спрат всякакви спекулации, че партията се облагодетелства от държавни средства, след като стана ясно, че партиите и коалициите са надвзели субсидии.

Коалиционните партньори от „Обединени патриоти“ изразиха принципно съгласие за 1 лев държавна субсидия, но опозицията в лицето на БСП и ДПС се обявиха против.

Социалистите дори определиха внесения от ГЕРБ законопроект като кризисен ПР.

Припомняме, че подобно предложение ГЕРБ внесе и през 2017г. след референдума, на който около 3 милиона българи поискаха субсидията да стане 1 лев. Тогава обаче предложението беше отхвърлено от депутатите.

Новите предложения сега идват на фона на проверки от страна на прокуратурата за нарушения при изплащането на партийните субсидии. Стана ясно, че партиите са получавали по 13,23 лева на глас, вместо определените по закон 11 лева, заради пропуски в законодателството.

Властите обявиха, че сега партиите, които са получили над 6 милиона лева общо, ще трябва да връщат парите. Как точно обаче не е ясно. Нито е ясно защо нито една от политическите формации не е разбрала, че получава повече пари.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!