Главният прокурор се самосезира след разследване, оповестено в телевизионно предаване, относно информацията, че политическите партии са получавали по-големи държавни субсидии от установените според Закона за политическите партии.

За нуждите на проверката информация ще бъде изисквана от Министерство на финансите, Централната избирателна комисия и Сметната палата, уточняват от държавното обвинение.

Според медии, тази субсидия е следвало да бъде в размер на 32 128 844 лв., но вместо това е била предоставена /предвидена в бюджета и реално изплатена/ субсидия от 38 684 384 лв., т. е. с 6 519 540 лв. повече.

Твърди се още, че в резултат на тези нарушения, „цената“ на действително получен глас, като размер на партийната субсидия, вместо определените в бюджета 11 лв., незаконосъобразно е увеличена на 13,23 лв.

Проверката е разпоредена на Върховната административна прокуратура.

Тя трябва да установи дали държавната субсидия за политическите партии през 2018 г. е била определена и изплатена при стриктно спазване на разпоредбите на Закона за политическите партии и дали е налице неправилно определяне и изплащане на суми в размер, по-висок от този по закон.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!