пари

Около 31,7 млн. лева на година ще плаща бюджетът на партиите, влезли в 44-то Народно събрание.

12,6 млн. става годишната субсидия на ГЕРБ. Досега партията на Бойко Борисов получаваше с по 1 млн. лв. на година по-малко заради по-малкото гласове от предишните парламентарни избори.

Двойно по-голяма субсидия от досегашната ще получава пък БСП. Социалистите вземаха 5,5 млн. досега. Изкараните 955 490 гласа на тези избори обаче вече ще им носят по 10,5 млн. лв. годишно, или увеличението им е точно с 5 млн. лв.

ДПС ще получава 3,475 млн. лв., а за Обединените патриоти ще отиват 3,503 млн. лв.

Партията на бизнесмена Веселин Марешки ВОЛЯ ще получава финансиране от 1,6 млн. лв.

Калкулациите са на база заложените в Закона за политическите партии по 11 лв. годишно, за всеки получен глас.

Светльо Витков, Татяна Дончева, АБВ и всички десни (ДСБ, ДБГ, СДС и т.н.) останаха без субсидии. Досега те си деляха над 3,2 млн. лв. на година, но сега участваха в различни коалиции, които не влязоха в Народното събрание.

1,5 млн. лв. субсидия на година губи АБВ, които играха в коалиция с „Движение 21“ на Татяна Дончева и вече няма да получават пари от бюджета.

Една-единствена партия, която остава извън парламента, ще получава държавна субсидия, показват резултатите от изборите.

Бариерата от 1% е преминала само „Възраждане“ на шефа на музея в Добрич Костадин Костадинов. Тя ще прибира по 417 хил. лв. на година.

Напоследък се наложи практиката партийните субсидии, които идват от данъците на българските граждани да се харчат за различни медийни проекти, вместо за парийна дейност.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!