Джамбазки Македония

В обръщение във „Фейсбук“, в което агитира последователите си да гласуват за ВМРО, евродепутатът и член на управляващата коалиция, Ангел Джамбазки, заявява, че „Македония е българска“.

Той изрича тази фраза два пъти. Първия път след нея добавя, че „България е над всичко“, а втория се обръща директно към премиера на РС Македония, Зоран Заев, с думите: „Заев! Почитувани! Колкото и да се въртиш, Македония е българска. И колкото и да се въртиш… Албания все ще ти е от запад!“

Това, естествено предизвика остри реакции в Скопие. Властите изпратиха протестна нота до България и заявиха намерение да изпратят сигнал и до институциите на Европейския съюз, заради инцидента.

В съобщението на македонската дипломация се напомня, че подобни изяви „не допринасят за усилията за задълбочаване на приятелството, добросъседството и сътрудничеството между двете страни“.

„Реторика, в която се изразяват териториални претенции към съседите, не подхожда на държави съюзнички в НАТО и на държава – член на ЕС, тъй като е в разрез с идеалите и ценностите на Европейския съюз, на които и двете държави са силно отдадени.“ Се казва още в документа.

Миналата седмица, в европарламента, Джамбазки сравни Северна Македония със Северна Корея, но заяви и че не може да се промени фактът, че „до 1944 г. Македония е българска“.

По-късно министърът на външните работи Екатерина Захариева категорично се разграничи от твърденията във видеото на Джамбазки.

„Подчертаваме, че посланията, изразени във видеоклипа, не изразяват официалната позиция на българското правителство. България няма никакви териториални претенции към други държави и това е многократно декларирано“, се посочва в изявлението на Захариева.

Повишаване на напрежението.

През последните дни напрежението между Скопие и София достигна нови върхове. Македонският посланик два пъти бе привикан от вицепремиера Екатерина Захариева – първо, заради език на омразата и македонската песен за „Евровизия“ и, второ, заради публикация на словенски институт, в която България е наречена „грозното лице на ЕС“. България поиска да знае дали Скопие е платило за клеветническата кампания.

Припомняме, че в последната си публикация, от 24 март, “Международен институт за близкоизточни и балкански изследвания” (ИФИМЕС) нарича България „грозното лице на ЕС“. Атаката е върху две теми :

  • исторически очерк за това какво е България
  • и анализ на управляващото мнозинство в България, в частност ГЕРБ.

В типичния югославски стил от времето на диктатора Йосип Броз Тито, България е обрисувана като държава „изкуствено създадена от Договор между Русия и Османската империя през 1878 г.“. Тогава, според авторите, в България не е имало българи, а само „богомили, македонци и турци“. Същите впоследствие биват подложени на „насилствена българизация“.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!