Захариева Балкани
Екатерина Захариева.

Много ли е принципно да възпитаваш поколение, след поколение в омраза към съседна държава и целия ѝ народ. Проблемът ни е, че се възпитава омраза към българите, че не се изпълнява договора. Това коментира вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева в ефира на Нова телевизия.

По думите й по темата за Република Северна Македония има решение на парламента, което е прието единодушно и не може в 21 век да продължават подобни форми на дискриминация.

„Със сигурност има обтягане на отношенията и считаме, че всички трябва да успокоим емоцията. България иска РС Македония да е член на Европейския съюз“, акцентира тя.

На Балканите като че ли винаги ври и кипи. Трябва да сме малко по-премерени в изказа си, малко повече добросъседство, трябва да мислим преди да говорим.

Вицепремиерът коментира антибългарското и расистко поведение на сръбския професор от Университета в Белград Драган Симеунович, който е и и.д. директор на Агенцията по национална сигурност в сръбската столица, в телевизионно интервю, заради което МВнР извика за обяснение посланика на Сърбия Желко Йович.

„След като разбрахме какво е казал професор Драган Симеунович, извикахме посланика на Сърбия в Министерство на външните работи. Попитахме какво се случва. Наистина имаме добри отношения със Сърбия. Посланикът обясни, че Симеунович не е част Правителствена академия за национална сигурност.

След няколко дни и професорът уточни, че няма предвид всички българи и че изказването му било изтълкувано неправилно“,

каза Захариева по повод Симеунович, който нарече българите „зверове, които избиват всичко след себе си”.

Относно позицията за задържането на критика на Кремъл Алексей Навални и протестите в Русия, Захариева категорично отрече спекулациите, че не е имало реакция от властите при демонстрациите в София през лятото. Напротив, тогава МВР направи вътрешно разследване, каза Захареиева.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук