Президентът Румен Радев се срещна с македонския си колега Георге Иванов. Това е първото държавно посещение след влизането в сила на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между двете държави. Официалната церемония по посрещането се състоя в резиденция „Вила Водно“.

„Като съседи ние сме естествено насочени към взаимно сътрудничество. Ние сме съседи и ще останем съседи. Това посещение на президента Радев е потвърждение за нашата близост и потвърждаване на взаимната ангажираност за подобряване на двустранните отношения. Искаме нашите отношения да са пример за отношенията между страните от Балканите. Дадохме инициатива за договор за стратегическо партньорство между Македония и България. Надявам се, че тази моя инициатива ще се подкрепи – за силно сътрудничество между нашите две страни на ниво стратегическо партньорство. Ние имаме такива договори за партньорство със САЩ, Турция, добави Иванов”, заяви македонският президент Георге Иванов.

От своя страна Румен Радев изтъкна, ще обсъди с правителството инициативата за договор за стратегическо партньорство, „защото това означава много по-голяма сигурност за региона”.

Държавният глава напомни, че през 2017 г. е била година на много активен диалог между двете държави, който няма аналог в нашата история.

„Най-добрият лакмус за отношенията между държавите това са бизнесът и хората. С президента Иванов говорихме, че само няколко месеца след подписването на договора има ръст на стокообмена и на туристите. Този договор помете целият скептицизъм, недоверието и страхът в отношенията между двете държави. С Иванов се обединихме, че този договор не трябва да остане само на хартия и като единичен акт. Той трябва да бъде началото на необратим процес. На първо място трябва да създадем предпоставки за много по-добра свързаност – транспортна , енергийна и дигитална. Много по-голям обмен в областта на икономиката и търговията. И после в областта на културата, образованието“, коментира още Радев.

По отношение на коридор номер 8 президентът на Македония Георге Иванов заяви, че подкрепата от ЕС за реализирането му я има, „но и да се отпушат тези тесни гърла на КПП-тата между двете страни, за да има по-бърз поток на хора и стоки”.

Президентът Радев пък каза, че по съставяне на съвместните експертни комисии се работи интензивно от двете страни.

„Важно е тези комисии, специално комисията за историческите и образователните въпроси да прецени имаме ли спорни моменти и по какъв начин да бъдат решени. Ние имаме общо минало и от начина на третиране на това минало, зависи и самата европейска перспектива на Македония. Имаме уникалния шанс и започнахме да показваме, че има две държави в нашия проблемен регион, които могат сами да решава проблемите, имат общо минало, но могат и ще имат общо бъдеще. Най-важното в тяхната работа е, когато работят по нашето минало да не забравят, че основният фокус това е нашето общо бъдеще”, каза още Радев.

За коридор номер 8 българският президент подчерта, че и двете правителства и на Македония, и на България полагат сериозни усилия.

„Този коридор трябва да е наш основен приоритет, защото без него ние не можем да реализираме нашите политически цели, които сме си поставили. Важно е да искаме и по-голяма подкрепа от ЕС”, отбеляза още Радев.

По темата за спора за името на Македония, Румен Радев заяви, че решаването на името на Македония ще стане в открити, честни, интензивни преговори между две суверенни държави – Македония и Гърция. Но тези преговори като резултат засягат и нас – българската страна.

„Ние сме казали ясно своята позиция – за нас е важно бъдещото име в резултат на тези преговори да не съдържа географски подредби, които да не съдържат част от територията на България”, добави още Радев.

Българският президент ще се срещне и с премиера на Македония Зоран Заев, и с председателя на Събранието Талат Джафери.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук