Тази нощ от центъра на Скопие бе премахнат един от най-оспорваните паметници от проекта „Скопие 2014“ на режима на бившия премиер на страната Никола Груевски.

С кран бе свален от постамента паметникът на Анод Лазов-Кьосето, който се намираше пред квартала, където се помещават голяма част от съдилищата на страната. Веднага след това паметникът бе натоварен на камион и прехвърлен в складовете на Металургичния комбинат.

Работниците, които го премахваха съобщиха, че заповедта е на Общинския инспекторат. Паметникът на Кьосето пред Върховния съд бе поставен през 2014 г.

Припомняме, че проектът „Скопие 2014“ започна при управлението на предишния премиер на Република Македония Никола Груевски. Този проект напълно промени центъра на Скопие, малкият площад в столицата бе осеян с паметници на герои от античността, а редица фасади, включително на правителствената сграда, превърнати в барок. Всички легендарни личности от ВМРО бяха поставени върху коне. Повечето от тях никога не са били виждани да яздят кон.

Според различни изчисления „Скопие 2014“ струва най-малко 700-800 млн. евро на македонския данъкоплатец.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук