Тази сряда в Мюнхен беше открит фестивала, посветен на едно от най-известните германски литературни произведения в историята – „Фауст“ от Йохан Волфганг Гьоте. В рамките на приблизително 5 месеца програмата му ще включи цели 500 събития, включително изложби, литературни четения, театрални постановки, опери, филми, концерти и семинари, обединени от концепцията „Фауст“ от нас, за нас без граници на креативността“.

Началото на фестивалната програма вече бе поставено с първата от множеството културни прояви, а именно – изложбата „Ти си Фауст. Драмата на Гьоте в изкуството“ в Художествената галерия („Кунстхале“) в Мюнхен.

Експозицията ще даде възможност на посетителите да видят как героите от пиесата на Гьоте са били пресъздавани от различните художници през годините и да опознаят лицата на Мефистофел (дявола), жадният за знания учен Хайнрих Фауст, който сключва сделка с него и невинната Гретхен, чийто живот Фауст разрушава с помощта на Мефистофел.

Сред някои от акцентите в програмата на фестивала са също така операта на Ариго Бойто „Мефистофел“, кинопрожекциите на класическия „Фауст: Гераманска фолклорна приказка“ от 1926 г., дело на легендарния немски режисьор Фридрих Вилхелм Мурнау и на лентата на Ивщан Сабо „Мефистофел“ от 1981 година, както и специалната постановка на мюнхенския куклен театър Kasperls Spuikastl.

„Фауст“ от нас, за нас без“ ще продължи до 29 юли тази година.

Ето и официалният сайт на фестивала: ТУК

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!