До 2018г. Македония ще е член на НАТО, ако промени името си, предадоха агенциите РИА Новости и „Спутник”.

Информацията е на източник, близък до преговорите за членство на страната. По-рано, новият премиер на страната Зоран Заев заяви, че е възможно страната временно да приеме името Бивша югославска република Македония.

„Може да се направи компромис и Македония да се присъедини към НАТО временно с друго име, докато се водят преговори с Атина по този въпрос”, каза Заев.

Той препотвърди стремежа си страната да влезе в ЕС.

В момента Гърция блокира членството на страната в Евросъюза, заради историческите претенции към името.

През следващият месец на посещение в Македония ще пристигне генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Алиансът цели страната да стане негов член до пролетта на следващата година.

В понеделник македонският премиер ще посети Брюксел, за да се срещне със Столтенберг. Той ще има срещи и с висши представители на Европейската комисия.

Македония се присъедини към инициативата Партньорство за мир на НАТО през 1995 г. и прие план за действие за членство в Алианса през 1999 г. Това, което пречи на Скопие да стане член на пакта е спора й с Атина за името на страната. Гърция разглежда „Македония“ като термин, който се отнася само за нейния регион. Атина настоява да се използва името Бивша югославска република Македония. Заради спора за името Гърция блокира присъединяване на Скопие към НАТО и Европейския съюз.

През тази седмица, още бивша Югославска страна се присъедини към НАТО – Черна гора. Това разгневи Москва, която обеща „ответни мерки”.

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук