Проектът за заключителен документ на срещата на върха на НАТО предвижда, че Македония получава днес покана за започване на преговори за членство в Алианса и присъединяване след приключване на всички вътрешни процедури. Споменава се обаче, че присъединяването ще стане след окончателното решаване на спора за името.

„През 2008 г. решихме, че НАТО ще даде на Бивша югославска република Македония (БЮРМ) покана за присъединяване към Алианса, след като се намери взаимно приемливо споразумение за името в рамките на ООН. Приветстваме историческото споразумение между Атина и Скопие за решение на спора за името. В съответствие с нашата политика, решихме да поканим правителството в Скопие да започне преговори с Алианса. Пълното прилагане на всички предвидени вътрешни процедури по отношение на споразумението за уреждане на името е условие за успешното завършване на процеса на присъединяване“, се казва в проекта на документа.

В документа също така е приветствано подписването на договора за добросъседство и приятелство между Македония и България.

„Ние приветстваме усилията на правителството през последната година и значителния напредък, постигнат за някои спешни приоритети за реформи, и насърчаваме допълнителни реформи, за да се засили приноса към Алианса“, ще гласи заключителният документ.

НАТО приветства и действията за изграждане на многоетническо общество и призовава за допълнителни усилия в тази област. НАТО приветства и приноса на Македония към мисиите на пакта и международната сигурност.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!